Tacksam för perspektiv

15 apr 2020
I ett skyddat och närmast trygghetsknarkande samhälle som det moderna svenska kan vi riskera att tappa perspektiv och kanske även tacksamhet över det vi har. En kris som den pågående coronapandemin kan faktiskt hjälpa oss.

Jag reste första gången till den indiska landsbygden för nästa 20 år sedan, och kom hem som en lite förändrad person. Att med egna ögon se, och med alla andra sinnen ta in, att nästan ingenting är självklart och att livet pågår med all kraft även utan säkerhetsbälten och ”varning hett innehåll-märkningar” på kaffekoppar. Vi fick stötta i ett skolbygge vilket gjorde oss stolta men som resulterade i en betongstruktur utan glas i fönstren eller räcken runt trapporna. I Sverige hade vi skrattat misstroget men i en region där livet var på riktigt allvar var man tacksam, väldigt tacksam. 

Förmågan att vara tacksam kopplas till andra förmågor 

Forskning som bedrivs av Avonovas medarbetare Bo Harty kring hjälp med att tänka positivt är begreppet tacksamhet centralt. Resultaten pekar på att förmågan att vara tacksamma för är viktig för oss och hjälper oss att tänka positivt, vilket i sin tur kan kopplas till andra positiva förmågor och vårt mående. Hartys forskningsresultat öppnar möjligheter för att den här vägen påverka den totala arbetsmiljön för stora grupper av människor. 

Det som hände med en skyddad och bortskämd svensk efter en indienresa handlade nog om perspektiv och faktiskt just tacksamhet. Att hemkommen till Sverige svära över att det var fel sorts mjölk till kaffet igen kändes inte lika självklart längre. Jag kan erkänna att jag ibland tänkte att någon gnällig och felsökande människa skulle må bra av lite perspektiv.  

Kan den psykosociala arbetsmiljön förbättras av coronakrisen? 

I skrivande stund upplever vi tillsammans en unik period i modern historia. Vi frågar varandra om hälsan, annars tagen för given liksom rätten att leva till hög ålder, och i alla fall jag känner tacksamhet när jag kan skriva att all ”de mina” är friska och att det ju är det viktigaste. Riktigt nytt är att jag faktiskt menar att det ju är det viktigaste, för jag har fått nya perspektiv. 

Med få undantag ser jag omkring mig människor som sträcker ut händer till varandra, som slutar tjafsa om fel fetthalt i mjölken och som börjat vara tacksamma för sin hälsa. Om vi ska dra vidare slutsatser av vad Hartys forskning visar borde våra arbetsplatser under de närmaste månaderna faktiskt ha en bättre psykosocial arbetsmiljö än vi är vana vid. Vi bör bli mer positiva, mindre fokuserade på allt som inte är bra och mer generösa och öppna mot våra medmänniskor, inklusive arbetskamrater. Perspektiv och tacksamhet är nyttigt! 

///Rikard Arenius, organisationskonsult, Avonova