Vad är receptet för en hållbar organisation?

26 sep 2017
Vad är receptet för en hållbar organisation?

Alla organisationer vill ha medarbetare som tar sig an arbetsuppgifter med glädje och energi.  Friska medarbetare som är medvetna och en ledning som prioriterar det sunda istället för att endast stödja när ohälsan är framme. På Avonova säger vi att dessa organisationer arbetar på en blå och hållbar nivå.

För att göra det här arbetssättet tydligare har vi på tagit fram Avonovas blå bok som hjälper din organisation att nå en hållbar nivå. Vi bad vår affärsutvecklingschef Stefan Persson att berätta mer om boken och den Blå nivån.

Varför en blå bok?

- Vi har under en längre tid utvecklat tankar och modeller kring de blå zonerna. Platser där människor och system mår bättre, lever längre och frigör mer energi. Blått är ju hållbarhetens färg så det föll sig ganska naturligt att vi samlar våra bästa erfarenheter från alla de kunder vi möter i en bok.

Finns det forskning som stödjer?

- Absolut. Det finns en samlad forskning som backar upp beskrivningen. Allt från James Hasketts forskning om Corporate culture surveys till Antonovsky och ett antal svenska forskningsprojekt. Viktigast är dock våra egna erfarenheter inom Avonova. Vi möter dagligen många 1000 kunder och ser mönster mellan de som lyckas vara produktiva, driva kvalité och samtidigt bygga arbetsglädje som håller över tid jämfört med de som har en mer nedåtgående spiral.

Vilka är nyckelorden?

- I grunden handlar det om att förstå den strategiska kvalitén i att göra hälso- och arbetsmiljöfrågan till en ledningsfråga. Därefter är det begrepp som systematisk, att vara processdriven, skapa en lärande kultur och inte minst arbeta med friskfaktorer och inte enbart riskfaktorer.

Vem ska läsa boken?

- Alla som är nyfikna på nycklar för hållbara organisationer. Främst är det nog chefer, HR och fack.

Var hittar man boken? 

- Det enklaste sättet är att skicka e-post: marknad@avonova.se

Tack Stefan!

Fortsätt att följa den här bloggen eller våra sociala medier om du vill veta mer om hur din organisation kan bli mer hållbar.