Tystnadskultur på jobbet – var sjunde medarbetare vågar inte tala ut
En ny analys från Brilliant Future, baserad på 300 000 medarbetarundersökningar, visar att en tystnadskultur präglar många arbetsplatser. Var sjunde person vågar inte säga vad de tycker, och detta är särskilt vanligt bland kvinnor.
Att förstå och hantera tystnadskultur på arbetsplatsen är en viktig faktor för att skapa en sund och öppen företagskultur.
Per-Nicklas Olofsson, organisationskonsult och legitimerad psykolog på Avonova, ser detta som en viktig signal för arbetsgivare att arbeta mer aktivt med psykologisk trygghet och ledarskap.
Vad orsakar tystnadskulturen?
Enligt Per-Nicklas Olofsson finns flera orsaker till varför medarbetare inte uttrycker sina åsikter. Både organisatoriska faktorer, som bristande strukturer och ledarskap, och individuella faktorer spelar in.
– Det handlar om hur organisationen är uppbyggd och hur ledarskapet fungerar. I stora grupper kan det vara svårt för varje individ att få utrymme. Det finns också en risk att arbetsplatskulturen blir mer fokuserad på relationer än på verksamheten, vilket kan leda till att medarbetare undviker att ta upp problem eller ge kritik, säger han.
Studien visar att kvinnor i högre utsträckning än män upplever att de inte kan uttrycka sig fritt. Per-Nicklas Olofsson menar dock att problemet kan finnas i alla typer av grupper och organisationer, oavsett könsfördelning.
Konsekvenser för arbetsmiljön och hälsan
När medarbetare inte vågar uttrycka sina åsikter kan det leda till stress, oro och fysisk ohälsa. Effekterna av tystnadskultur i företag kan vara långtgående och påverka både arbetsklimat och produktivitet.
– Man tänker att man borde säga något, men vågar inte av rädsla för repressalier eller utfrysning. Det kan skapa fysiska stressymptom som magont, trötthet och minskad motivation. På sikt kan det påverka både individens välbefinnande och organisationens prestation, säger Per-Nicklas Olofsson.
Tre vägar till en öppen arbetskultur
Skapa trygga forum Utnyttja existerande möten, som APT och arbetsgruppsmöten, för att diskutera verksamhetsfrågor. Se till att alla känner sig trygga att uttrycka sina tankar och åsikter utan rädsla för negativa konsekvenser.
Struktur och uppföljning En tydlig agenda och protokoll gör att beslut som tas blir konkreta och spårbara. Diskussioner ska ske i rätt forum, inte i korridorerna. Strategier för att hantera tystnadskultur kan inkludera regelbundna anonyma enkäter för att uppmuntra ärliga svar.
Tydligt och modigt ledarskap Ledare måste uppmuntra och värna om en öppen dialog. Genom att visa att åsikter värderas och leder till förändring kan en mer hälsosam arbetskultur skapas. Förebyggande av tystnadskultur inom organisationer kräver ett långsiktigt engagemang från företagsledningen.
Vad kan du som medarbetare göra?
Våga ta upp frågor med din chef eller skyddsombud.
Fundera över vad som hindrar dig från att uttrycka dig och hur du kan påverka situationen.
Försök hålla diskussioner konstruktiva och framåtsyftande.
Så kan arbetsgivare bryta tystnadskulturen
Att bryta tystnadskultur på arbetsplatsen kräver insatser både från ledare och medarbetare. Med rätt verktyg och inställning kan vi skapa en arbetsmiljö där alla känner sig trygga att uttrycka sina åsikter – och därmed bidrar till en bättre och mer hållbar verksamhet. Genom att arbeta aktivt med arbetsplatskommunikation, psykosocial arbetsmiljö och medarbetarengagemang kan vi tillsammans bygga en mer öppen och inkluderande företagskultur.
Avonova, i samarbete med Brilliant Future, erbjuder en beprövad metodik som hjälper företag att stärka sin företagskultur och förbättra arbetsmiljön. Genom datadrivna insikter från medarbetar- och pulsundersökningar kan företag identifiera och åtgärda problem som tystnadskultur, bristande ledarskap och låg psykologisk trygghet.
Med stöd från Avonovas organisationskonsulter omvandlas insikterna till konkreta handlingsplaner, vilket skapar en mer öppen och hållbar arbetsplats.
Vill du veta mer om hur din organisation kan arbeta med datadriven företagshälsa?
Kontakta oss