Till huvudinnehållet
Ta en paus från din digitala stress

Ta en paus från din digitala stress

Kroppen är fantastisk och klarar av att hantera stressiga perioder så länge det också finns tid för sömn och återhämtning. Stress blir ohälsosamt först vid för hög belastning under lång tid med brist på just aktiv och passiv vila.

En person i vardagskläder går en promenad i det öppna landskapet och korsar en bäck över en enkel träbro.

Stress ökar risken för flertalet sjukdomar

Stress ökar risken för flertalet sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdom, utmattningssydrom och långvariga smärttillstånd. Det är lätt att hamna i en negativ spiral där vi drar in på återhämtningsbeteenden såsom motion, vila och vitaliserande aktiviteter. Ett gott liv innebär en balans mellan arbete och fritid, krav och resurser. Många av oss behöver påminnas om detta.

Våra digitala liv ökar stressen

Samtidens digitala liv skapar stora problem för den som balanserar på gränsen till utmattningssydrom. Vi är ständigt uppkopplade. Jobbmejlen är bara ett knapptryck bort och gränsen mellan arbete och fritid suddas ut. Samtidigt som arbetet ständigt är närvarande finns det i våra sociala medier en möjlighet att ständigt jämföra oss. En lång rad av inlägg på olika plattformar där vi kan jämföra våra privat- och arbetsliv med kollegan, grannen eller någon ytligt bekant från förr. För vissa är detta inget problem, men för många är detta en mycket närvarande stressfaktor. Alla vakna timmar.

Koppla ner digitalt

För många är tanken att helt koppla ner otänkbar, även om det bara handlar om en kortare tidsperiod. Kanske också desto viktigare för att få perspektiv på hur stor del av vår vardag och vårt arbetsliv kretsar kring datorn, mobilen och plattan.

Digital detox

Man behöver inte ständigt var uppkopplad till alla informationskanaler. Det kan vara en god idé att försöka begränsa det digitala användandet.

Ett praktiskt första steg är att respektera sig själv och sin återhämtning. Det gäller att koncentrera sig på det egna måendet och inte på omvärldens förväntningar. Små beteendeförändringar banar väg för de stora.

Fem tips för att må bra i vardagen

1. Visa omsorg om din kropp - Ät, sov och rör på dig regelbundet. 2. Ge utrymme för hjärnvila – gå ut i naturen och låt tankarna vandra fritt 3. Omge dig av människor du tycker om och blir glad av 4. Var närvarande i nuet - Gör en sak i taget 5. Koppla ner – begränsa informationsflödet och öka möjligheterna till punkterna ovan!


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Artikeln är godkänd av
banner background
Elisabeth Hansson
Chefsläkare
Publicerad
17. juni 2022
Sist uppdaterad
29. november 2023

Referenser


Läs mer