Till huvudinnehållet
Förebygg kränkande särbehandling – så skapar vi trygga arbetsplatser

Förebygg kränkande särbehandling – så skapar vi trygga arbetsplatser

Kränkande särbehandling är ett allvarligt problem på svenska arbetsplatser och påverkar både individers välbefinnande och organisationers effektivitet. Enligt en kartläggning skattar ungefär 30 procent av gruppen som upplever sig utsatta, att de utsatts av sin chef och hela 50 procent av en kollega.

Kartläggningen bygger på data från undersöknings- och analysbolaget Brilliant Future. Samtidigt visar undersökningar att endast hälften av dem som upplevt sig utsatta väljer att anmäla händelsen – och av dessa upplever bara hälften att någon konkret åtgärd vidtas.

Att skapa en trygg och inkluderande arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar, men det kräver ett systematiskt och proaktivt arbete. På Avonova hjälper vi arbetsgivare att identifiera, förebygga och hantera kränkande särbehandling genom utbildning, rådgivning och strukturerade arbetsmiljöinsatser.

Vad är kränkande särbehandling?

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 2023:2) definieras kränkande särbehandling som handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller utestängning från arbetsgemenskapen.

Det kan handla om verbala och icke-verbala handlingar såsom:

  • Uppenbart förolämpande utfrysning, åsidosättande behandling och negligering.

  • Medvetet saboterande eller försvårande av arbetets utförande.

  • Hänga ut någon inför andra med syfte att svärta ner dennes anseende.

  • Kalla någon för öknamn som är förminskande eller nervärderande.

  • Kränkande s.k. "administrativa straffsanktioner" som plötsligt riktas mot enskild arbetstagare utan sakliga skäl såsom omotiverat fråntagande av arbetsrum.

Brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA) är ofta en grundorsak till att kränkande särbehandling uppstår. Hög arbetsbelastning, otydliga roller, frånvarande ledarskap och omorganisationer kan skapa irritation och konflikter som i sin tur leder till kränkningar.

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsmiljöverket betonar att arbetsgivare har en skyldighet att klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen. Detta kan göras genom att:

  • Utforma en skriftlig policy som tydligt anger att kränkande särbehandling inte tolereras.

  • Förebygga genom att utbilda chefer och arbetsledare i att identifiera och hantera sådana beteenden.

  • Ha tydliga rutiner för hur man hanterar incidenter av kränkande särbehandling och se till att alla medarbetare känner till dessa rutiner.

  • Regelbundet undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Förebyggande åtgärder

För att skapa en trygg och inkluderande arbetsplats kan följande steg vara effektiva:

  • Skapa medvetenhet: Genom utbildningar och workshops kan medarbetare och chefer bli medvetna om vad som definieras som kränkande särbehandling men även vad som inte är det. Onödiga anmälningar medför en stor belastning för arbetsmiljön och kan förebyggas genom kunskap om regelverket.

  • Etablera tydliga rutiner: Ha klara riktlinjer för hur medarbetare kan rapportera incidenter och säkerställ att dessa är välkända inom organisationen.

  • Främja en öppen kultur: Uppmuntra en arbetsmiljö där alla känner sig trygga att uttrycka sina tankar och bekymmer utan rädsla för repressalier.

  • Regelbunden feedback: Ledare bör aktivt söka och ge feedback för att kontinuerligt förbättra sitt ledarskap och förebygga negativa beteenden.

  • Utvärdera ledarskapet: Använd verktyg och enkäter för att regelbundet bedöma chefers ledarskap och säkerställa att det är i linje med organisationens värderingar.

  • Mät och kartlägg omfattningen av problemet För att effektivt förebygga kränkande särbehandling krävs en tydlig bild av hur omfattande problemet är inom organisationen. Genom regelbundna medarbetarenkäter kan arbetsgivare identifiera riskområden, kartlägga förekomsten av kränkande beteenden och få insikter om hur trygga medarbetarna känner sig på arbetsplatsen. Data från dessa undersökningar ger ett viktigt underlag för riktade insatser och förebyggande åtgärder.

Katarina Laundy, organisationskonsult och expert på arbetsmiljöfrågor hos Avonova, understryker vikten av att agera tidigt: "Kränkande särbehandling kan få allvarliga konsekvenser för både den enskilde och organisationen. Genom att arbeta proaktivt och lyssna på medarbetarna kan vi förhindra att små irritationer växer till stora problem."

Hon tillägger även: "En arbetsplats där ledarskapet präglas av tydlighet, respekt och öppen dialog minskar risken för kränkningar. När medarbetare känner sig trygga vågar de också rapportera missförhållanden i ett tidigt skede."

Trygga arbetsplatser – en strategisk investering

Förebyggande insatser mot kränkande särbehandling är inte bara en etisk fråga utan en strategisk investering. Arbetsplatser med en sund arbetsmiljö har högre engagemang, lägre sjukfrånvaro och bättre produktivitet.

Avonova, i samarbete med Brilliant Future, erbjuder medarbetarundersökningar och analyser för att ge arbetsgivare de insikter som krävs för att skapa en trygg och inkluderande arbetsmiljö. Enligt Brilliant Future kan företag som aktivt arbetar med dessa frågor uppnå:

  • 70 % högre medarbetarengagemang efter ett år.

  • 80 % bättre ledarskap efter ett år.

  • 80 % högre kundnöjdhet efter ett år.

Vill du veta mer om hur du kan kartlägga och förebygga kränkande särbehandling på din arbetsplats? Kontakta oss på Avonova för en förutsättningslös dialog och låt oss hjälpa er att skapa en tryggare arbetsmiljö.

Kontakta oss


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer