Så formar digitaliseringen framtidens arbetsmiljö – utan att tappa det mänskliga
Digitaliseringen påverkar inte bara hur vi arbetar – utan också hur vi mår. På många arbetsplatser förändras villkoren i snabb takt. Teknik som AI och digitala verktyg öppnar upp för nya möjligheter till tillgänglighet, förebyggande arbete och inkludering.
Men utvecklingen väcker också frågor om stress, hur man sätter gränser och hur vi skyddar det mänskliga i en teknikorienterad vardag.
På Arbetsmiljödagen 2025 står just samspelet mellan digitalisering och arbetsmiljö i fokus. Hur kan teknik användas för att skapa ett hållbart arbetsliv – och vilken roll spelar företagshälsan i omställningen?
– Vi ser att digitala verktyg i arbetsmiljöarbetet kan göra stor skillnad, särskilt om de används klokt och kompletteras med mänsklig kompetens, säger Christine Swan, operativ chef på Avonova.
Digital företagshälsa – mer tillgänglig, mer träffsäker
När arbetslivet blir alltmer platsoberoende behöver även stödet för arbetsmiljö och hälsa vara flexibelt. Genom digitala tjänster erbjuder företagshälsan i dag tillgång till expertis oavsett var medarbetarna befinner sig och ofta med kortare väntetid.
Ett exempel är hälsoplattformen med AI, där sjuk- och friskanmälan sker online och där både hälsoexperter och AI används för att snabbt identifiera signaler på ohälsa. Plattformen hjälper chefer att agera tidigt – innan frånvaron blir långvarig – och minskar samtidigt den administrativa bördan.
– Hälsoplattformen ger en ny nivå av insikt. Med stöd från AI kan vi snabbt se mönster i frånvaron och chefer får tidiga signaler om att något inte står rätt till. Det gör det lättare att sätta in rätt stöd i tid, säger Christine Swan.
Psykisk hälsa i fokus – digital terapi med mänskligt stöd
Psykisk ohälsa är idag en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Samtidigt visar forskning att tidiga insatser ger bäst effekt. Avonovas internetbaserade KBT (iKBT) bygger på en evidensbaserad behandlingsmetod som enligt Socialstyrelsen är lika effektiv som traditionell KBT vid flera former av psykisk ohälsa, till exempel stress, ångest och depression.
Tjänsten gör det möjligt för medarbetare att i ett tidigt skede påbörja ett behandlingsprogram online, med stöd av legitimerad psykolog eller terapeut. Programmet förstärks dessutom med AI-styrd guidning som anpassar innehållet efter individens behov – vilket gör iKBT till ett tillgängligt och träffsäkert verktyg för tidiga insatser.
AI för bättre beslut – insiktsdriven arbetsmiljö
Tekniken används också för att förstå hur arbetsmiljön faktiskt upplevs. Avonovas digitala medarbetarundersökning kombinerar klassiska mätningar med AI som analyserar resultaten och lyfter fram mönster, risker och förbättringsområden – inte bara siffror.
Det ger HR och chefer ett underlag för att ta faktabaserade beslut och prioritera rätt åtgärder – alltid med stöd från Avonovas arbetsmiljöexperter.
Mänsklighet och teknik – en framtid i samspel
Digitalisering skapar nya möjligheter i arbetslivet, men ställer också högre krav på balans och förståelse. Forskning från Karolinska Institutet visar att digitala verktyg både kan främja tillgänglighet och underlätta arbetet – men att de också riskerar att öka den psykiska belastningen om de inte används på rätt sätt.
Samtidigt lyfter Arbetsmiljöverket att digitaliseringens påverkan på arbetsmiljön måste ses i ett större sammanhang – där teknikens möjligheter kompletteras med mänsklig kompetens, rutiner och stöd.
– Vår filosofi är att tekniken ska förstärka – inte ersätta – det mänskliga mötet. AI och digitala verktyg är värdefulla, men det är i kombination med mänsklig erfarenhet som vi skapar verklig förändring, säger Christine Swan.
Arbetsmiljödagen 2025: Ny teknik, gamla värden
Årets Arbetsmiljödag speglar en viktig utveckling. Tekniken förändrar arbetsmiljöarbetet i grunden – men människan måste vara kvar i centrum.
På Avonova fortsätter vi att utforska, utveckla och förbättra hur digitala verktyg kan bidra till ett hållbart, tillgängligt och mänskligt arbetsliv. För det är i balansen mellan innovation och omtanke som framtidens arbetsmiljö formas.
Källor:
Socialstyrelsen (2021). Internetbehandling med KBT – en kunskapssammanställning
Karolinska Institutet (2023). Digitalisering och psykisk hälsa i arbetslivet
Arbetsmiljöverket (2022). Digitaliseringens påverkan på arbetsmiljön.