Så tar du helt ledigt från jobbet under julledigheten
Många har svårt att koppla bort jobbet när det är dags för julledighet. Men så behöver det inte vara!
– Mitt råd är att inte kasta sig in i julledigheten helt oförberedd, säger Kristin Dille, organisationspsykolog och specialist på arbetsmiljö på Avonova.
Med många års erfarenhet har Kristin Dille coachat både chefer och medarbetare i stora och små verksamheter. Gemensamt är utmaningen i att skifta fokus från arbete till ledighet. Många möter sig själva i dörren på väg in i julledigheten, med en "att-göra-lista" som växer i takt med högen av julklappar under granen.
– Då kommer ofta ett gnagande dåligt samvete när tankarna snurrar kring allt som borde ha gjorts. Många spenderar de första dagarna på ledigheten med att komma i kapp, men det är i grunden fel. Du får inte betalt för att arbeta under din ledighet, och dessutom mår du inte bra av det, säger Dille.
3 viktiga råd
För att undvika en stressig övergång mellan jobb och ledighet rekommenderar Dille att använda de sista dagarna innan semestern för att skapa en smidig övergång.
Innan ledigheten:
Gå igenom alla dina pågående uppgifter och skapa en enkel översikt till din närmaste chef.
Överlämna arbetsuppgifter till kollegor som ska täcka upp för dig, antingen face-to-face eller digitalt.
Stäm av förväntningarna med dina kollegor och meddela att du inte kommer att vara tillgänglig under en viss period.
Som chef bör du ta initiativ till att teamet förbereder sig inför ledigheten – och inte glömma bort dig själv i processen.
– Att kasta sig in i semestern är sällan en bra idé. Däremot är det helt okej att vara oförberedd när du kommer tillbaka efter ledigheten. Som chef bör du ta ansvar för att dina medarbetare ska kunna slappna av så mycket som möjligt, säger Dille.
Ge hjärnan återhämtning
Att ständigt vara tillgänglig – tidiga morgnar, sena kvällar, helger och semestrar – är enligt Dille sällan nödvändigt och kan snarare skapa mer stress på sikt.
– Vår hjärna behöver definitivt tid för återhämtning. Det är nödvändigt att kunna koppla bort jobbet regelbundet. Att förbereda sig inför ledighet är den bästa investeringen du kan göra, säger hon.
Dille berättar att hon har coachat flera stora företag inom detta område och att feedbacken ofta har varit positiv:
– Många har kunnat njuta av semestern på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon.
Om du måste arbeta under julen
Vad händer om du faktiskt behöver arbeta eller prioritera något jobbrelaterat under julledigheten? För vissa, som egenföretagare eller de som arbetar inom vård och omsorg, kan det vara både nödvändigt och oundvikligt.
– Om du har personalansvar för medarbetare som jobbar under julen, rekommenderar jag att göra arbetsplatsen extra trivsam. Du behöver inte bjuda in tomten och alla hans nissar – små gester som ett personligt, handskrivet julkort kan göra stor skillnad och visa uppskattning, säger Dille.
Kommunicera öppet
Om du vet att du kommer att behöva jobba något under julledigheten är kommunikationen nyckeln:
– Be dina kollegor att skicka ett meddelande i stället för att ringa. Då kan du hantera det när det passar dig. Om dagliga check-ins behövs, var ärlig med din familj om det, så att de inte blir överraskade, säger Dille.
Har jobbtankar en tendens att dyka upp trots allt? Dilles tips är enkelt:
– Plocka fram anteckningsblocket, digitalt eller fysiskt. Skriv ner vad du behöver göra och sätt en uppföljningsdag när du är tillbaka på jobbet. Det är en låg tröskel för att lura hjärnan – och det fungerar, säger hon.
6 tips för en skön julledighet
Så hur gör du för att verkligen njuta av julen? Här är Dilles bästa tips:
Är julen fylld av familjesammankomster och andra festligheter? Glöm inte att planera in tid för avslappning och promenader i naturen. Det kan göra underverk!
Har du få planer under julen? Planera in aktiviteter som ger mening och livskvalitet – kanske något nytt som inspirerar eller skapar minnen.
Är du inte särskilt förtjust i julen? Försök att hitta glädje i vad julen betyder för dina nära och kära – till exempel barnens förväntan och glädje.
Ta ansvar för ditt eget humör. Dåligt humör smittar, men det gör även en positiv inställning och gott humör.
Stäm av förväntningarna inför ledigheten över generationsgränserna. Får du besök av föräldrar, svärföräldrar eller vänner, se till att klargöra hur länge de stannar och vem som ansvarar för vad.
Har du barn? Se till att också få vuxentid. Barnen behöver inte vara vakna sent på kvällarna bara för att det är lov. En välbalanserad kvällsrytm kan göra julen trevligare för alla.
Med några enkla förberedelser kan du skapa en julledighet som verkligen känns som ledighet – och komma tillbaka till jobbet med ny energi.