Till huvudinnehållet
Fysisk och mental återhämtning under ledighet

Fysisk och mental återhämtning under ledighet

Har du svårt att rensa dina arbetstankar och helt varva ner under lediga stunder? Ta hjälp av några goda råd om hur du får maximal återhämtning under din ledighet.

Fysisk och mental återhämtning under ledighet

Börja din ledighet med aktiv avkoppling

Poängen med semester är att vila och njuta av livet med mindre krav, men det är inte alltid lätt att uppnå. Vad ska vi egentligen tänka på för att bibehålla en god hälsa, och ge både kropp och själ den nödvändiga vilan? Få en bra start på din ledighet genom att hjälpa kroppen att växla ner. Du gör detta genom att hitta din föredragna metod för avkoppling.

  • Ta reda på hur du vilar bäst – det vill säga det som ger dig mest avkoppling från arbete och stress och ny energi: Är det en promenad i skogen, en tv-serie i soffan, en snabb löprunda, en kopp kaffe med en vän eller ett gott skratt med någon du älskar? Fundera på om dina vanliga metoder för vila verkligen har önskad effekt.

  • Undvik sociala medier och skärmanvändning som gör dig stressad 1-2 timmar före sängdags. Det är viktigt att hjärnan också får slappna av innan du lägger dig.

  • Hjälp dig själv att glömma vad som är stressigt. Packa undan datorutrustningen du använder på jobbet och lägg undan väskan du använder i jobbet. Detta gör det lättare för hjärnan att skilja mellan aktivitet och återhämtning.

  • Få en känsla av att du behärskar något som inte är relaterat till arbete. Du behöver inte bli världsmästare, men att mixtra med en hobby eller utveckla en ny färdighet under semestern är ett bra sätt att varva ner från jobbet. Att behärska något nytt eller må bra förbättrar självförtroendet. Att göra en aktivitet du mår bra av ger ofta bra avkoppling.

Vad är effektiv avkoppling?

Du får den mest effektiva avkopplingen när:

  • Du glömmer alla tankar om krav, både på jobbet och privat, när du gör aktiviteten.

  • Du bestämmer allt kring själva aktiviteten: Vad, var, när och hur.

  • Du lär dig något nytt genom aktiviteten.

  • Du varierar aktiviteten.

  • Du känner dig mentalt och fysiskt avslappnad efter avslutad aktivitet.

Om du tränar tål du mer stress

Alla upplever stress i vardagen i större eller mindre utsträckning. Därför tycker många att det kan vara svårt att varva ner under semestern och ge kroppen den nödvändiga vilan.

Kortisol är ett hormon som utsöndras i kroppen under stress, vilket är bra för att prestera maximalt under en kort tid, men som skadar kroppen på lång sikt.

Fysisk aktivitet hjälper till att öka stresstoleransen eftersom du utsätter din kropp för en kontrollerad stressreaktion. Det höjer tröskeln för utsöndring av kortison, och du påverkas inte lika lätt av stress som du skulle vara utan fysisk aktivitet. Träning tillsammans med vila hjälper dig att stärka kroppens försvar mot stress och ökar din förmåga att återhämta dig.


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer