Kommunikation blev nyckeln till ökat medarbetarskap
Kommunen hade behov av att öka engagemang och delaktighet hos medarbetarna. Pilotprojektet där Avonova och Alingsås kommun samverkade fokuserade på att få i gång samtalen och stärka medarbetarskapet. Och det gav många positiva effekter.
En tystnadskultur och en förvaltning som varit under hård press under pandemin gjorde att vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås kommun såg ett behov av ökat engagemang och delaktighet hos medarbetarna. Ett pilotprojekt drogs igång, där Avonova och Alingsås kommun samverkade med fokus på att få i gång samtalen och stärka medarbetarskapet.
En kultur av delaktighet
Ett gott medarbetarskap handlar om att skapa en kultur av delaktighet där medarbetarna tar ansvar för både arbetsuppgifter, samspelet med arbetskollegor och arbetsmiljön i stort. Förtroendet från ledningen är viktigt och grundtanken är att medarbetarna själva ska få och ta ägarskap över arbetet.
Detta var något som HR-avdelningen på vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås kommun insåg att de ville bli bättre på under pandemin. Under 2021 lanserade de därför ett projekt för att stärka chefer och medarbetare med målet om en arbetskultur med ökat medarbetarskap.
– Arbetsmiljön präglades till viss del av en upplevd tystnadskultur, där medarbetarna sällan eller aldrig pratade med varandra om viktiga saker. Vi ville därför skapa en bättre och mer heltäckande kommunikation för att hjälpa medarbetarna att vilja ta ett större ansvar, säger Robin Falk, HR-partner på Alingsås kommun.
Forskningsbaserat och med workshops
Pilotprojektet genomfördes i samarbete med Avonova. Stefan Söderfjälls “En liten bok om medarbetarskap” utgjorde en teoretisk och forskningsbaserad utgångspunkt för arbetet. Cheferna fick först själva utbildas och genomgå programmet för att sedan genomföra detta i sina arbetsgrupper. Programmet bestod av tre workshops som var utformade för att passa alla med guidade filmer och övningar för att få igång dialogen.
– Den första delen handlade om vad bra medarbetarskap är. Vi diskuterade ämnen som vad som förväntas av en bra medarbetare, varför du är på jobbet och vad som är viktigt för ett gott samarbete. Den andra delen handlade om att ge medarbetarna verktyg att använda de nya insikterna, och slutligen fick deltagarna skapa en handlingsplan utifrån vad de lärt sig, berättar Robin.
Ett av målen var att ge medarbetarna en förståelse för vad som krävs för att utöva ett gott medarbetarskap.
– Det var vissa som hade jobbat ihop i 10 - 20 år, utan att träffas och prata om sådant. Workshopparna gav deltagarna en gemensam bild av vad ett bra medarbetarskap innebär, samt ett gemensamt språk och begrepp för att förstå och tolka varandra, säger Robin.
En positiv utveckling
Sedan projektstarten har HR-avdelningen fått bra feedback från både chefer och medarbetare. Dessutom har de introducerat ett pulsmätningsverktyg där anställda får åtta frågor fyra gånger per år. “Ser du fram emot att gå till jobbet?” är en av frågorna som har haft en positiv utveckling de senaste åren.
För att den positiva trenden ska fortsätta har förvaltningen varit angelägen om att hålla projektet vid liv.
– En vanlig utmaning är att den här typen av projekt klingar av efter två till tre år. Vi har använt oss av enkäter och pulsmätningar för att kunna följa upp kontinuerligt, och det är något vi nu arbetar med och ser resultat av i hela kommunen. Utifrån pilotprojektet har vi även kunnat utveckla konceptet. Nu erbjuder vi det till hela kommunen, där vård- och omsorgsförvaltningen har kunnat lägga till nya delar för att hålla arbetet vid liv, säger Robin.
Stöd för implementering
För att kunna genomföra projektet var vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås kommun helt beroende av stöd, både för att klara kostnaden och själva jobbet.
– HR-avdelningen hade inte klarat det här på egen hand och vi ansökte därför om statsbidrag för återhämtning efter pandemin. Det ledde till att vi kunde ta in Avonova. De har varit bra sparringpartners och ovärderliga i genomförandet av projektet, avslutar Robin.