Arbetsmiljöplan – vad det är och varför du behöver en
En arbetsmiljöplan är ett lagkrav vid bygg- och anläggningsarbete där det förekommer särskilda risker eller när arbetet har viss omfattning. Planen ska beskriva hur arbetsmiljörisker ska identifieras och hur de olika aktörerna ska samordnas för att förebygga olyckor och ohälsa under byggskedet.
För företag inom bygg, fastighet och industri är en uppdaterad arbetsmiljöplan en förutsättning för ett säkert, lagligt och effektivt projekt.
Läs också: Vad säger arbetsmiljölagen? En överblick för dig som arbetsgivare
Vad är en arbetsmiljöplan?
En arbetsmiljöplan (AMP) är ett krav enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 2023:3) och bygger på principerna i arbetsmiljölagen (AML). Planen ska tas fram innan arbetet påbörjas och vara tillgänglig på arbetsplatsen under hela byggtiden.
För att få en djupare förståelse för hur arbetsmiljölagen (AML) och systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) hänger ihop med arbetsmiljöplanen, kan en utbildning i AML och SAM vara ett bra första steg.
En arbetsmiljöplan ska innehålla:
Identifierade arbetsmiljörisker
Beskrivning av åtgärder och rutiner
Roller och ansvarsfördelning
Samordning och uppföljning
Tidsplan, kontaktuppgifter och dokumentation
Planen ska vara unik för varje projekt och hållas uppdaterad.
Vem ansvarar för arbetsmiljöplanen?
Det är byggherren som ansvarar för att en arbetsmiljöplan tas fram, men ansvaret kan delegeras till en byggarbetsmiljösamordnare, en så kallad BAS-P (planering) eller BAS-U (utförande).
Hos Avonova erbjuder vi BAS-P & BAS-U utbildning för dig som har eller ska ta ansvar i dessa roller. Våra utbildningar ger dig den kunskap du behöver för att uppfylla lagkraven och arbeta säkert och systematiskt med arbetsmiljöfrågor.
När krävs en arbetsmiljöplan?
En arbetsmiljöplan krävs för alla byggarbetsplatser där något av de 13 arbetena med särskild risk som anges i föreskrifterna om projektering och byggarbetsmiljösamordning, 11 kap. 12 §. finns, till exempel:
Arbete på höga höjder
Rivning, särskilt med risk för asbest eller damm
Arbeten under jord eller i slutna utrymmen
Risk för fall, ras, explosion eller kvävning
Kraven på arbetsmiljöplan kan se olika ut beroende på bransch och arbetsmiljörisker. Vill du veta mer om vad som gäller inom byggsektorn? Läs mer om arbetsmiljö i byggbranschen.