Till huvudinnehållet
Bygg och anläggning

Bygg och anläggning - hälsokrav

Byggbranschen är den mest utsatta av alla branscher. Olyckorna är dessutom många gånger mycket allvarliga. De senaste åren har Arbetsmiljöverket satt som mål att minimera olyckorna med dödlig utgång, men som vi nog alla har hört och läst har det varit mörka år för byggbranschen.

    Vad gäller i din bransch
    Visa alla branscher
    Två personer med hjälmar och reflexvästar inspekterar en ny byggnad under uppförande.

    Risk för att falla

    En av de farligaste riskerna, inom bygg- och anläggning, är att falla från hög höjd. De flesta dödsolyckor i branschen orsakas på grund av fall och ofta beror det på bristande säkerhet i fallskyddet. Vid arbete på hög höjd måste alltid en riskbedömning göras och en arbetsmiljöplan tas fram. Under två meters fallrisk räcker en riskbedömning.

    Saknas arbetsmiljöplan eller fallskydd helt kan sanktionsavgifter utfärdas.

    • Användning av personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3)

    • Skydd mot skada genom fall (AFS 1981:14), föreskrifter

    • Byggnads- och anläggningsarbete (1999:3)

    Bygg och anläggning - statistik och siffror

    Bygg och anläggning - statistik och siffror. Det finns lagar och föreskrifter att följa och vi på Avonova kan hjälpa er med era arbetsrelaterade hälsofrågor.

    113 människor har omkommit i byggbranschen

    under perioden 2013 – 2023

    byggbranschen toppar sjukskrivningstalen

    sjukskrivningstalen över 14 dagar

    18 % fysisk överbelastning

    vanligaste avvikelsen inom byggindustrin

    17 döda inom byggbranschen

    Under 2023

    Vibrationer inom Bygg och anläggning

    Arbete inom bygg och anläggning, där vibrationer förekommer, kan på sikt skada nerverna och de fina kärlen i fingrarna. ”Vita fingrar” kan vara ett symtom på en vibrationsutlöst skada. Vibrationer kan orsaka hälsoproblem såsom domningar och smärta, svåra symtom som också kan leda till sömnproblem. Faktum är att man på sikt helt kan tappa greppförmågan.

    Som arbetsgivare är du, enligt lag, skyldig att låta de anställda som utsätts för vibrationer (över gränsvärdena) genomgå medicinska kontroller. Syftet är att tidigt hitta dem som riskerar att drabbas av vibrationsskada i händer och armar samt minska skadorna för dem som redan drabbats.

    • Vibrationer (AFS 2005:15)

    • Medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2019:3)

    Olyckor med maskiner och verktyg

    Handhållna maskiner är en källa till många olyckor. I byggindustrins arbetsuppgifter ingår att man sågar, borrar, kapar, spikar, bockar, skruvar mm. Alla dessa moment kräver någon typ av maskinhantering och vid fel användning eller vid stress kan det leda till skador. De kroppsdelar som oftast tar skada är händer eller ben. Maskinerna kan även orsaka belastningsskador samt hörsel- och vibrationsskador.

    • Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1)

    • Belastningsergonomi (AFS 2012:2)

    Arbetslivskriminalitet

    Ett växande problem är de kriminella element som infiltrerar byggbranschen. Försäkringskassan kommer, på uppdrag av regeringen, tillsammans med andra myndigheter försöka stävja den kriminalitet som förkommer inom arbetslivet.

    I rapporten framkommer att aktörerna, genom brott och regelöverträdelser samt utnyttjandet av såväl arbetstagare som den gemensamma välfärden, hotar hela systemet. Arbetsmiljöverket har ett särskilt fokus på detta problem då de gör sina inspektioner.

    Som arbetsgivare kan du fokusera på att arbeta hållbart enligt de regelverk som finns.

    • Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1)