Hotell- och restaurangbranschen - hälsokrav
Arbets-och miljöundersökningar visar att arbetstagare i restaurangbranschen ofta känner sig uttröttade efter arbetet och upplever fysisk smärta De risker som är utmärkande för branschen är bland andra; belastningsskador, fallolyckor, långa arbetspass, sexuella trakasserier, hot och våld.
Första jobbet
Anställda inom Hotell- och restaurangbranschen har, i jämförelse med andra branscher, lägre benägenhet att anmäla arbetsolyckor, arbetssjukdomar och tillbud. Detta trots att arbetsmiljön ofta är mycket stressig och riskfylld. Kan det hänga ihop med att arbetstagarna ofta är unga och/eller oerfarna? Inte sällan är ett jobb inom hotell- och restaurangbranschen den första anställningen för unga och/eller nyanlända människor.
Det finns som vi redan nämnt flera fysiska risker inom hotell- och restaurangbranschen, men det finns även psykosociala risker såsom uttalade hierarkier, långa arbetspass, hot och våld och sexuella trakasserier. Eftersom det i restaurangbranschen arbetar många som är unga och som just börjat sin arbetslivsbana är det viktigt att förebygga ovanstående risker.
Här spelar skyddsombud en avgörande roll genom att representera arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och säkerställa att arbetsgivaren genomför nödvändiga åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Avonova erbjuder utbildningar som ger skyddsombud de verktyg och kunskaper som behövs för att skapa en säker, hälsosam och utvecklande arbetsplats.
Köksolyckor i Restaurangbranschen
Arbete i restaurangkök innebär en hög risk för olyckor och skador. Här är några av de vanligaste riskerna:
Halk- och fallolyckor
Blöta golv och föremål på golvet kan lätt orsaka halk- och fallolyckor.
Brännskador
Heta ytor som stekhällar och het olja utgör en stor risk för brännskador.
Frätande ämnen
Vissa maskindiskmedel är starkt frätande och kan orsaka allvarliga skador vid kontakt.
Farliga köksmaskiner
Köksmaskiner med rörliga delar kan vara farliga, särskilt för minderåriga som inte får använda dem.
Belastningsskador
Tunga lyft och arbete i trånga utrymmen kan leda till belastningsskador och andra ergonomiska problem.
Genom att vara medveten om dessa risker och vidta lämpliga säkerhetsåtgärder kan man minska risken för olyckor i köket.
Hotell- och restaurangbranschen - Statistik och siffror
25%
6 av 10 uppger sig ha för mycket att göra
20%
6 av 10 uppger att dem arbetar trots sjukdom
Sociala och organisatoriska brister
Generellt kan sägas att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte efterlevs. Exempel på arbetsmiljöfaktorer som orsakar stress:
Under de långa arbetspassen (12-14 timmarspass är vanliga) är det vanligt med psykisk stress.
Att arbeta där det serveras alkohol medför situationer när du kan möta berusade personer som uppför sig illa.
Att arbeta i en kassa och hantera pengar medför ansvar för pengar vilket kan medföra allvarlig stress om du till exempel blir hotad. En minderårig får inte transportera pengar, exempelvis till banken.
Att öppna eller stänga restaurangen själv. Din chef ska ha gått igenom risker och säkerhet.
Arbetsmiljölagen ställer krav på att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika förutsättningar, både fysiskt och psykiskt. Inom hotell- och restaurangbranschen innebär detta att arbetsgivaren måste vidta åtgärder för att förebygga olyckor och ohälsa, samt säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö för alla anställda. Detta inkluderar att identifiera och åtgärda risker, erbjuda utbildning och information, samt att involvera skyddsombud i arbetsmiljöarbetet.
Olyckor med köksmaskiner och verktyg
Köket är en plats med hög olycksrisk, särskilt när det gäller handhållna maskiner. Inom hotell- och restaurangbranschen ingår arbetsuppgifter som att skära, hacka och mosa, vilket kräver användning av olika maskiner. Felaktig användning eller stress kan leda till skador, särskilt på händer och armar.
Arbetsmiljöverkets inspektioner har visat att flera maskiner medför stora risker på grund av bristande skydd, som avsaknad av lock eller att maskiner startar så snart de ansluts till eluttaget. Det är därför viktigt att säkerställa att alla maskiner är korrekt utrustade med skydd och att personalen är välutbildad i säker användning för att minimera risken för olyckor.
Arbetslivskriminalitet
Ett växande problem är de kriminella element som infiltrerar olika branscher, så även Hotell- och restaurangbranschen. Försäkringskassan kommer, på uppdrag av regeringen, tillsammans med andra myndigheter försöka stävja den kriminalitet som förkommer inom arbetslivet.
I rapporten från Försäkringskassan framkommer att aktörerna, genom brott och regelöverträdelser samt utnyttjandet av såväl arbetstagare som den gemensamma välfärden, hotar hela systemet. Arbetsmiljöverket har ett särskilt fokus på detta problem då de gör sina inspektioner.
Som arbetsgivare kan du med hjälp av Avonova vara en motverkande kraft genom att fokusera på en hållbar arbetsplats enligt de regelverk som finns.
Ergonomi inom hotell- och restaurang
Ergonomi handlar om att anpassa arbetsmiljön till människans behov för att förebygga olyckor och sjukdomar. Det omfattar fysiska, organisatoriska och mentala aspekter av arbetsmiljön. Genom att göra ergonomiska förbättringar kan man höja prestationsförmågan, vilket leder till ökad produktivitet och kvalitet.
Arbetsmiljöverket definierar ergonomi som att anpassa arbetet till människan för att förebygga olyckor och sjukdomar. Detta innebär att man tar hänsyn till arbetstagarnas förutsättningar, tekniska förutsättningar och organisatoriska förutsättningar.
Avonova erbjuder olika tjänster inom ergonomi för att hjälpa arbetsgivare att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö. Våra tjänster inkluderar utbildning och rådgivning för att förbättra ergonomin på arbetsplatsen och minska risken för belastningsskador.