Till huvudinnehållet
När visselblåsning blir en väckarklocka

När visselblåsning blir en väckarklocka

Visselblåsning är ett ämne som väcker både oro och frågor i dagens arbetsliv. Vad räknas egentligen som visselblåsning? Hur vet man om det handlar om något allvarligt eller bara om ett vanligt missnöje med jobbet? Och hur bör man agera som arbetsgivare?

I Avonova Norges podd Gjør det snakkbart samtalar advokat Fredny Bade om vad som händer när någon slår larm – och vad som ofta ligger bakom. Samtalet ger många insikter som är lika relevanta i Sverige, särskilt för chefer och HR som vill skapa trygga och välfungerande arbetsplatser. 

Vad är visselblåsning och vad är det inte? 

Att visselblåsa handlar om att slå larm om allvarliga problem på arbetsplatsen. Det kan till exempel gälla lagbrott, korruption, risker för liv och hälsa, brister i datasäkerhet eller andra typer av oegentligheter. 

Det handlar däremot inte om att man är missnöjd med lönen, tycker att man borde få gå fler kurser eller känner sig orättvist behandlad i fördelningen av arbetsuppgifter. Sådant är viktiga frågor men de hör hemma i en dialog mellan medarbetare och chef, inte i ett visselblåsarsystem. 

Många larm kunde ha undvikits om vi pratat tidigare 

I många fall ser man att det som blivit ett formellt ärende hade kunnat undvikas om arbetsplatsen haft en fungerande dialogkultur. Det som till slut mynnar ut i ett visselblåsarärende har ofta funnits i organisationen länge, men ingen har tagit tag i det. Det kan handla om brist på ledarskap, otydlig kommunikation eller ett arbetsklimat där ingen vågar säga ifrån. 

– Det är sällan en överraskning när ett visselblåsarärende dyker upp. Det är snarare ett symptom på något som funnits där länge, säger Fredny Bade

Anonyma visselblåsningar gör det svårare att agera 

Att erbjuda möjligheten att slå larm anonymt är viktigt men det gör också processen mer utmanande. När ingen vet vem som larmat, blir det svårt att ställa följdfrågor, klargöra uppgifter och skapa en rättssäker process. Otydliga och allmänt hållna anmälningar kan vara svåra att gå vidare med. 

– För att kunna hantera ett ärende på ett bra sätt behöver vi ofta mer information. Och det är svårt att få när vi inte vet vem som står bakom, säger Fredny Bade. 

Undvik att agera i panik 

När ett visselblåsarärende kommer in är det lätt att känna sig stressad och vilja agera snabbt. Många arbetsgivare beställer omedelbart en extern utredning, ibland utan att först ha skaffat sig en ordentlig bild av vad ärendet faktiskt gäller. Men det är inte alltid den bästa vägen att gå.

– I vissa fall är det bättre att börja med att prata med de inblandade, i en trygg miljö, och se om det går att lösa genom samtal, förklarar Bade. Det viktiga är att inte sätta på autopiloten utan tänka efter – vad är det här egentligen? Är det ett arbetsmiljöproblem? En ledarskapsfråga? En konflikt? Eller faktiskt ett allvarligt missförhållande? 

En professionell visselblåsartjänst gör skillnad 

För att hjälpa arbetsgivare hantera visselblåsningar på ett tryggt och korrekt sätt erbjuder Avonova en visselblåsartjänst i samarbete med Human & Heart. Tjänsten, Trust & Heart, uppfyller alla lagkrav och gör det möjligt för medarbetare att rapportera allvarliga händelser på ett säkert sätt, både öppet och anonymt. 

Genom ett krypterat digitalt system kan visselblåsaren kommunicera direkt med en handläggare utan att identiteten röjs. Återkoppling ges inom sju arbetsdagar, och hela processen är anpassad för att möta kraven i den svenska visselblåsarlagen. 

Att erbjuda en visselblåsartjänst visar att man tar arbetsmiljön på allvar och skapar förtroende både bland medarbetare och ledning. 

Bygg en kultur där det är okej att säga ifrån 

En viktig lärdom från samtalet i podden är att visselblåsningar ofta inte är början på ett problem – de är ett tecken på att något har fått pågå för länge. Det är därför avgörande att arbetsplatser bygger en kultur där man vågar prata öppet, lyssna in varandra och ta tag i saker i tid. 

När medarbetare känner att de kan lyfta problem utan att det ska bli en formell utredning, skapas ett klimat där många situationer aldrig behöver gå så långt som till en visselblåsning. 

Vill du veta mer om hur du skapar en trygg arbetsmiljö med stöd för både medarbetare och chefer? 

Vill du veta mer? Kontakta oss.


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer