Till huvudinnehållet
Så undviker du skador - fysioterapeuten tipsar

Så undviker du skador - fysioterapeuten tipsar

Att vara aktiv på fritiden och röra på sig på olika sätt efter arbetstid är viktigt för många men se upp för skador.

Små medel – stora resultat

På nästan alla arbetsplatser finns det någon eller några som har genomfört en svensk klassiker och gymmet, yogastudion eller padelhallen har blivit självklara mötesplatser. Men i glädjen i att röra sig och vara aktiv finns det också risker – skador är inte ovanliga.

Per-Anders Vikman är fysioterapeut på Avonova. Han är också aktiv i lokala idrottsklubbar där han bor. Skador från ambitiösa idrottare är något han möter både i arbetet och på sin fritid. Han ser att skador är extra vanliga hos tre olika typer av människor.

– Tonåringar som kan vara instabila, de växer fort och de satsar mycket på tung belastning och explosivitet. De är unga och vill att det ska gå fort. Sen är det de som är 40 - 45 år och som vill bli mer aktiva igen. När de kommer igång igen vill de göra som förut, de vill fortsätta springa lika snabbt som när de var 25, men kroppen är varken redo eller har rätt förutsättningar. När musklerna har varit inaktiva tappar de kraft och sin funktionella förmåga. Den här gruppen har inte så mycket tid så de struntar i att värma upp och träna förebyggande.

Den tredje kategorin är personer som får skador därför att de är inaktiva. När personer sitter för mycket och har dålig hållning kan de få underbelastningsbesvär, till skillnad från de två tidigare kategorierna som får överbelastningsskador, berättar Per-Anders.

Vissa sporter är mer skonsamma

Enligt Per-Anders är det främst vissa aktiviteter som ökar risken för skador. Främst är det sportformer som bygger på explosivitet. Där utövaren snabbt behöver ställa om från stillastående till snabba attacker.

– Inom fysiologin skiljer vi mellan aerob och anaerob aktivitet. Aerobisk är den där vi bränner mycket syre och bygger uthållighet. Anaerob träning innehåller korta och intensiva moment, som i till exempel tennis och padel. Det är mycket högre risk för skador vid explosiva aktiviteter. Skulle jag tipsa om aktiviteter som är skonsamma för kroppen rekommenderar jag cykling eller lätt löpning men framförallt simning. Viktigast är att kroppen är redo för aktiviteten, förklarar Per-Anders.

Så hjälper du någon som har skadat sig

Hur ska du då agera om du själv eller en träningskompis skadar sig? Enligt Per-Anders kan ditt agerande de första minuterna efter att skadan uppstått ha stor betydelse för den fortsatta rehabiliteringen.

– Är det en akut skada, till exempel stukning av en fotled eller en bristning i en muskel, ska du inom 20 minuter sätta ett hårt tryckförband. Inom de första 48 timmarna ska du avlasta kroppssdelen. Efter 48 timmar är det bra att få en bedömning av exempelvis en fysioterapeut, men du kan också försöka börja röra försiktigt på kroppsdelen. Men det kan vara väldigt individuellt, så kan du få en bedömning är det bra, berättar Per-Anders.

Han berättar att det finns en enkel metod med för att behandla en muskelskada precis när den uppstår: PRICE som du kan läsa mer om längre ner.

Vägen tillbaka från en skada

När du efter läkningsprocessen känner att du vill börja träna igen betonar Per-Anders att det är mycket viktigt att ta det försiktigt. Dels en ordentlig uppvärmning och att fokusera på tekniken. Ska du ut och löpa, spring långsamt, känn efter och fokusera på tekniken. Att komma tillbaka från en skada kan innebära att kroppen är obalanserad och måste återställas.

– Risken att drabbas av en skada kan vara större när du har en stark och en svag sida än med två svaga sidor. När du har drabbats av en skada så har den ena sidan blivit svagare och det måste kompenseras. Du måste få tillbaka kraft och stabilitet i den drabbade delen av kroppen innan du börjar belasta fullt ut. Börja aldrig med 100% direkt, varnar Per-Anders.

PRICE - behandla direkt

Med PRICE blir förutsättningarna för den kommande behandlingen bättre. Vid skadetillfället har du bara några minuter på dig att behandla skadan innan blödningen och svullnaden riskerar att bli för stor så därför rekommenderas det att PRICE påbörjas så fort som möjligt och att en mer ordentlig utvärdering av skadan görs vid ett senare tillfälle.


Ingår många och kraftfulla rörelser i ditt yrke? Då har du ett så kallat handintensivt arbete. Läs mer om hur det påverkar kroppen och tips på hur du ska hantera det för att belasta kroppen rätt. Avonovas guide till handintensivt arbete



TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer