Till huvudinnehållet
Har flexibilitet blivit den nya utmaningen i arbetslivet?

Har flexibilitet blivit den nya utmaningen i arbetslivet?

En flexibel arbetsplats har blivit en naturlig och värdefull del av mångas vardag. Samtidigt bör vi vara försiktiga så att inte flexibiliteten försämrar balansen mellan arbete och fritid.

Ryggen på en kvinna som arbetar hemifrån, med utsikt över grön trädgård

Det råder ingen tvekan om att medarbetare i Sverige tycker att den nya flexibiliteten i arbetslivet är viktig. I Avonovas senaste arbetshälsoundersökning frågade vi 2500 anställda hur de ser på självständighet och flexibilitet. På frågan om hur viktig flexibilitet är för att man som medarbetare ska kunna göra ett bra jobb så svarade 79 % att det är viktigt eller mycket viktigt.

Alborz Danielsson är företagsläkare på Avonova och specialist inom arbetsmedicin. Han menar att det finns flera fördelar med flexibilitet. För många är det en förutsättning för att få vardagen att fungera. Men samtidigt som det finns flera fördelar för både arbetsgivare och arbetstagare så kommer flexibilitet med en del risker som arbetsgivare behöver tänka på. Hög flexibilitet och hemarbete där gräns mellan arbete och fritid suddas ut är en risk för både anställda och företaget.

Ökad flexibilitet och arbetsrelaterad stress

Den som vill skapa en hållbar arbetsplats måste se till att ökad flexibilitet inte nödvändigtvis medför ökad arbetsbelastning och arbetsrelaterad stress. I ett arbetsliv som präglas av höga effektivitetskrav kan ökad flexibilitet där gräns mellan arbete och fritid suddas ut bidra till en negativ utveckling. Både sömnkvaliteten och flera andra hälsofaktorer kan påverkas om effektivitetskraven blir för höga och den faktiska arbetsbelastningen för stor.

- Särskilt så ser jag detta hos småbarnsföräldrar som behöver flexibiliteten när de ska få ihop livspusslet. Många gånger kan det gå så långt att fritiden och hemmet blir en förlängning av arbetsplatsens alla timmar, säger Alborz.

Risken för sjuknärvaro ökar

För mycket flexibilitet och en företagskultur där gränsen mellan arbete och fritid suddas ut kan i vissa fall, på kort sikt, leda till högre produktivitet. Men det är inte hållbart på längre sikt, varken för företaget eller för samhället i stort.

Sjuknärvaron, då medarbetarna jobbar men med lägre arbetsförmåga, får förutom negativ påverkan på individen också stora negativa konsekvenser för företaget, menar Alborz.

Hela 52 % av de tillfrågade medarbetarna uppger att de har haft svårt att sova på grund av arbetet det senaste året. Andelen är något högre bland kvinnor (56 %) än bland män (47 %). Samtidigt uppger 53 % att de har upplevt psykiska besvär på grund av jobbet under det senaste året. Det är en ökning på 9 % jämfört med förra rapporten.

Tydliggör förväntningarna

Arbetsgivarna har vissa förväntningar på sina medarbetare som kan påverka balansen mellan arbete och fritid. 14 % av de som deltagit i arbetshälsoundersökningen uppger att de förväntas svara på mejl även utanför arbetstid. 22 % uppger att arbetsgivaren förväntar sig att de prioriterar jobbet när det krockar med fritiden.

Att svara på mejl utanför ordinarie arbetstid behöver inte vara så farligt, men det måste finnas tydliga riktlinjer. Vissa länder har reglerat arbetsgivarnas möjligheter att skicka e-post till sina medarbetare vissa tider på dygnet.

– Jag förespråkar mindre drastiska åtgärder. Vi bör i första hand fokusera på att företagen har tydliga policys, sätter gränser och följer upp. Det blir enklare med de nya riktlinjerna från EU som handlar om hållbarhetsrapportering (CSRD), där balansen mellan arbete och privatliv är något som företagen inom ett par år kommer att behöva rapportera på, säger Alborz.

Han menar vidare att policys och riktlinjer kan utformas genom dialog. Att komma överens om hur ni ska arbeta och tydliggöra vilka förväntningar som finns på arbetsplatsen. En positiv flexibilitet kan vara nyckeln till att tillgodose medarbetarnas behov i olika skeden av livet eller infria förväntningarna bland nya generationer arbetstagare.

Ska man ha flexibilitet måste det finnas en tydlig strategi. Människor har olika behov och preferenser och i ett anställningsförhållande är det viktigt att dessa klargörs på förhand.

Hållbar effektivitet

En arbetsplats måste ha tydliga riktlinjer så att medarbetarna kan skilja mellan arbete och fritid. Vi frågade vilka faktorer som är viktigast för att se till människan som helhet, så att medarbetarna ska må bra och klara av både jobbet och livet utanför. Då svarade 56 % av cheferna just balansen mellan arbete och fritid.

Det är inte nödvändigtvis hållbart att se till att människor kan jobba hela tiden. Det måste finnas en balans så att vi inte jobbar ihjäl oss. Det betyder dock inte att du som är chef måste sänka ribban vad gäller resultat och effektivitet. Tvärtom menar Alborz Danielsson och har ett avslutande råd till arbetsgivare:

– Sätt upp tydliga riktlinjer och rutiner för hur ni arbetar. En långsiktigt hållbar effektivitet når du inte med tillfälliga ökningar av produktionen, utan genom att hjälpa dina medarbetare att skilja på arbetstid och fritid.


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer