Till huvudinnehållet
Fortsatt ökning av drogtester inom svenska företag

Fortsatt ökning av drogtester inom svenska företag

Pressmeddelande 2023-04-20

Fredrik Sparring, företagsläkare och specialist inom beroendefrågor, Avonova
Fredrik Sparring, företagsläkare och specialist inom beroendefrågor, Avonova

Trenden med allt fler drogtester på arbetsplatser fortsätter. På Avonova noterades en fortsatt stigande efterfrågan av slumpmässiga drogtester bland arbetsgivare under inledningen av 2023. Ökning var drygt 27 procent under årets första tre månader i förhållande till samma period 2022.

Avonova larmade redan förra året om en stor ökning av drogtester bland många arbetsgivare runt om i Sverige. Resterande delen av året fortsatte med samma tendens och under hela 2022 utförde Avonova 8 035 slumpmässiga drogtester, vilket var 50 procent fler än 2021. Nu fortsätter alltså antalet tester att öka ytterligare under inledningen av 2023.

– Samhället måste ta gemensamma krafttag mot den här utvecklingen. Tillgången till narkotika måste minska rejält. Parallellt behöver vi även mer av förebyggande arbete som visar på de stora risker som även mindre användning av så kallade lättare droger som cannabis och kokain innebär, till exempel på helger och i samband med krogbesök, menar Fredrik Sparring som är företagsläkare och specialist inom beroendefrågor på Avonova.

Det finns många anledningar till att arbetet med beroendeproblematik måste prioriteras bland fler arbetsgivare. Först och främst handlar det naturligtvis om hälsoskäl och den enskilda medarbetarens välmående, men det handlar också om att skapa ett hållbart arbetsliv och att företagens produktivitet och säkerhet stärks när medarbetarna mår bra.

– Det här är en tickande bomb som håller på att brisera. Vi behöver få nya regler på plats som ger stöd till arbetsgivares rehabiliteringsinsatser. Dessutom behöver vi få bort skuld- och skamstämpeln för de som använt narkotika. Ofta är det unga människor som fångas upp och där vi med rätt insatser kan hindra att ett framtida beroende utvecklas, säger Fredrik Sparring.

För mer information, kontakta Fredrik Sparring, företagsläkare och specialist inom beroendefrågor, Avonova fredrik.sparring@avonova.se Martin Askman, presskontakt martin.askman@avonova.se 073-358 31 43

Missbruk på arbetsplatsen

Avonova erbjuder arbetsgivare säker hjälp både vid misstanke om riskbruk samt vid behandling vid långtgående beroende. För mer information se här.


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer