Till huvudinnehållet
Cannabis vanligast när många drogtest är positiva

Cannabis vanligast när många drogtest är positiva

Pressmeddelande 2024-03-15

Fredrik Sparring, företagsläkare och specialist inom beroendefrågor, Avonova

Drogtester på arbetsplatser blir ett allt vanligare inslag. Tyvärr är en stor del av testsvaren positiva och påvisar ett otillåtet intag av narkotiska substanser. Detta enligt Avonova som löpande kartlägger drogtestningen inom arbetslivet. När det gäller substanser som fångas upp är cannabis vanligast förkommande, och därefter följer kokain och amfetamin.

Allt fler arbetsgivare ställer krav på drogtestning, och nu visar ny statisk att hela 6,4 procent av Avonovas drogtester gav positivt utslag under 2023.

– Vi ser tyvärr en negativ utveckling där andelen positiva provsvar ökar över tid. Det här är långt mycket mer än bara en arbetsmiljöfråga, utan en viktig utmaning för hela samhället, menar Fredrik Sparring som är företagsläkare och specialist inom beroendefrågor på Avonova.

När det gäller enskilda droger som fastnar i testen så är det en substans som sticker ut rejält. Drygt hälften (56 procent) av de positiva testerna visar nämligen på cannabis. Näst vanligast är kokain där andelen är 15 procent, och därefter hamnar Amfetamin med 11 procent.

– Samhället behöver ta tag i de här frågorna på ett helt annat sätt. Tillgången till narkotika måste minska rejält. Parallellt behövs även mer av förebyggande utbildningsinsatser, som visar på de stora risker som även finns med så kallade lättare droger som cannabis och kokain. Ofta är det unga människor som drabbas, och där rätt insatser kan hindra att ett framtida beroende utvecklas, säger Fredrik Sparring.

Vi erbjuder arbetsgivare säker hjälp både vid misstanke om riskbruk samt vid behandling vid långtgående beroende. Läs mer om missbruk på arbetsplatsen här.

För mer information, kontakta Fredrik Sparring, företagsläkare och specialist inom beroendefrågor, Avonova fredrik.sparring@avonova.se Martin Askman, presskontakt martin.askman@avonova.se 073-358 31 43


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer