Norvestor köper Avonova

Företagshälsan Avonova, med verksamhet på 120 orter runtom i Sverige, får en ny ägare i det norska investmentbolaget Norvestor. I och med ägarbytet kommer Avonova att höja ambitionen ytterligare när det gäller att utveckla verksamheten, inte minst inom digitala tjänster.

Norvestor VII, L.P. (“Norvestor”), en fond förvaltad av Norvestor Equity investerar i företagshälsobolaget Avonova

– I Norvestor får vi en stark och engagerad ägare som tror på Avonovas tankar om att investeringar i hälsa ger ökad produktivitet. Vårt mål är att bli den ledande aktören inom svensk företagshälsovård, säger Jörgen Malmenskog, vd på Avonova.

Norvestor Equity är ett norskt investmentbolag som investerar i bolag på den nordiska marknaden. Liksom Avonovas tidigare ägare Herkules har Norvestor huvudkontor i Oslo och äger en bred portfölj av företag som man normalt utvecklar och förvaltar under en period på cirka fem till sex år.

Försäljningen omfattar även Avonovas systerbolag Stamina Helse, Norges största aktör inom företagshälsa. I och med ägarskiftet förstärks samarbetet mellan bolagen, bland annat genom ett antal utvecklingsprojekt. 

– Norvestor har länge följt branschen för företagshälsor i Sverige och imponerats av Avonova. Vi ser en stor potential i utvecklingen av Avonovas digitala tjänster och vill bidra till företagets vision om ett mer hållbart arbetsliv, säger Henning Vold, partner på Norvestor.

Avonova ligger i framkant när det gäller utvecklingen av digital och innovativ företagshälsovård, med investeringar i system som tidigt kan upptäcka organisatorisk ohälsa och än mer identifiera friskfaktorer som utvecklar organisatorisk hälsa.

– Avonova har en stark position på en arena som utvecklar både människor och företag. Allt fler organisationer ser samband mellan investering i medarbetare och effekter i form av förbättrad produktivitet och kvalitet. Ytterst bidrar man till en stark samhällsförbättring. Friska, hållbara och motiverade människor är en investering för samhället som fler politiker borde uppmärksamma säger Henning Vold.

Avonova är Sveriges näst största företagshälsa och finns på cirka 120 orter i 17 län. Bland de 9 000 kunderna finns både stora och små företag samt ett 90-tal av landets kommuner. Sammanlagt 800 000 anställda har Avonova som sin företagshälsa.

Norvestor är ett ledande norskt investmentbolag och har varit verksamt sedan 1991. Bolaget investerar i medelstora tillväxtföretag i Norden och äger redan flera svenska företag, såsom Nordic Camping & Resort, Johnson Metall och IT Gården.

Ny ordförande för Avonova blir Christer Zaar, som närmast kommer från en vd-post på friskvårdskedjan Actic. Christer har även varit VD vid företagshälsorna Previa och Feelgood.

Affären ska godkännas av norska och svenska konkurrensmyndigheter.

För mer information, kontakta:
Jörgen Malmenskog, vd, jorgen.malmenskog@avonova.se, 070 545 85 37 

Stefan Persson, marknads- och affärsutvecklingschef, stefan.persson@avonova.se, 070-423 96 44

Henning Vold, partner Norvestor Equity, henning.vold@norvestor.com, +47 908 79 581