Så tvättar du dina händer och använder handsprit utan att få sår

11 dec 2020
Många tvättar sina händer eller använder handsprit oftare nu än tidigare, vilket kan leda till handskador. Vi ger dig en kort introduktion till hur du tvättar händerna eller desinficerar dem utan att få sår i händerna.

Många tvättar sina händer eller använder handsprit oftare nu än tidigare, vilket kan leda till handskador. Vi ger dig en kort introduktion till hur du tvättar händerna eller desinficerar dem utan att få handsår.

Handtvätt orsakar ofta sår på händerna

Många människor kämpar nu under coronapandemin med problem som eksem och torr, röd och sprucken hud som ett resultat av frekvent handtvätt med tvål eller handsprit. Detta kan ske på grund av en allergi (t.ex. mot parfym eller latex) eller genom en irritation som huden utsätts för över tid, såsom vatten, tvål eller desinfektion.

- Huden har en naturlig barriär som förhindrar att den spricker, men med kontinuerlig handtvätt kan barriären på händerna brytas ner och smärtsamma sår, sprickor och blåsor kan uppstå, förklarar Liv-Hanne Nilsson, företagssköterska på Avonova i Norge. Det rekommenderas också att ta bort smycken på händerna, eftersom det både kan samla bakterier under dessa och att smycken kan orsaka irritation. Detta gäller särskilt för dem som arbetar inom yrken där det är nödvändigt att tvätta händerna extra ofta.

-Något av det viktigaste vi kan göra idag är fortfarande att vara noggrann med handtvätt. Genom att tvätta händerna regelbundet, till exempel när du behöver byta munskydd ordentligt eller gå in och ut ur en butik, kan du hjälpa till att kraftigt minska smittittrisken vid kontaktytor, samt minska risken för att infektionen kommer upp i ditt eget ansikte efter att ha varit nära en smittbärare, säger Nilsson.

Tvätta händerna ordentligt med handsprit

Om du använder desinfektionsmedel som ett antibakteriellt medel (till exempel handsprit) är det viktigt att händerna är både torra och rena. Tvätta och torka händerna först när händerna är smutsiga. Det är också viktigt att du använder ca. 30 ml med desinfektionsmedel varje gång, så att alla delar av händer och handleder kan täckas väl och förbli fuktiga i minst 30 sekunder. Händerna ska sedan lufttorkas.

- Vid desinfektion är det viktigt att låta händerna lufttorka helt. När vi har varit ute i företag verkar det som om många glömmer att låta händerna torka, och de anställda tar på sig arbetshandskar för tidigt. Detta kan leda till fukt och svett i handskarna, vilket orsakar mer irritation i huden och kan leda till eksem, säger Nilsson.

Vilken typ av handsprit är bäst?

Företag bör också titta på innehållet i de produkter de köper in för sina anställda och se om desinfektionen är både 70% och innehåller glycerol. Detta kan bidra till att minska anställdas sårproblem.

- När man tvättar för hand är det mycket skonsamt att använda ett desinfektionsmedel som innehåller glycerol, eftersom det innehåller fett. Du tar därför inte bort någon av den naturliga fettbildningen som skyddar händerna, förklarar Nilsson.

Tvätta händerna ordentligt med tvål

Frekvent användning av tvål för handtvätt kan också hjälpa till att avlägsna den naturliga barriären i huden. Samtidigt upplever många människor allergiska reaktioner mot handtvål med parfym. Att byta till oparfymerad tvål kan därför också bidra till att minska problemet. Anställda som kämpar med stora hudproblem bör fortfarande följas upp av en läkare.

- Vid handtvätt med tvål bör du använda ljummet vatten och en mild (lågt pH), oparfymerad tvål. Dina händer bör först blötläggas innan du tvålas in, och sedan är det viktigt att du sköljer bort tvålen helt. Du bör inte heller gnugga händerna när du torkar själv efteråt, utan istället klappa dem på papperet för en mer skonsam torkning. Slutligen bör du använda en hudkräm med lite parfym (helst med Kabamid) och som absorberas väl i huden för att bibehålla hudens naturliga barriär, avslutar Nilsson.

Checklista för handtvätt

Rent generellt

 • Undvik att bära ringar och smycken
 • När du bär handskar måste händerna först vara helt torra innan de appliceras.
 • Bär gärna bomullshandskar under
 • Anställda med stora hudproblem bör följas upp av en läkare

Handdesinfektion

 • Handdesinfektionsmedel används endast på torra, rena händer
 • Handdesinfektion med glycerol (och minst 70% alkohol) är mycket skonsam
 • Använd ca. 30 ml så att den täcker allt på händerna och förblir fuktig i minst 30 sekunder
 • Lufttorka händer

Tvål och vatten

 • Fukta dina händer med ljummet vatten innan du applicerar tvål
 • Använd milda parfymfria tvålar med lågt pH-värde
 • Undvik för varmt vatten. För hög temperatur tar bort talg som hjälper till att upprätthålla en frisk hudbarriär
 • Skölj väl med tvålrester
 • Klappa händerna torra, snarare än att gnugga
 • Använd en fet fuktighetskräm utan parfym (helst med Karbamid) för att hjälpa huden att inte torka ut