Så förebygger ni smittspridning på arbetsplatsen

20 aug 2020
Nu återvänder många till arbetet efter semestern. I år ser den processen lite annorlunda ut. Förutom de vanliga utmaningarna med komma in i rutinerna igen, småprata med kollegor man inte träffat på några veckor och gå igenom mejlskörden, måste vi nu också ta hänsyn till covid-19 och göra vårt bästa för att förebygga smittspridning. Här har vi samlat några tips som kan hjälpa er.

Läs mer om Vaccination och smittskydd 

Frågor att ta ställning till 

Covid-19 påverkar oss både i vardagen och på arbetsplatsen. För många kan det vara svårt att få grepp om hur man ska förhålla sig till de olika riktlinjerna. Vad är viktigast? Var ska man börja. Här är några frågor ni kan ställa er när ni vill göra er arbetsplats säkrare och motverka smittspridning: 

  •  Behöver arbetsplatsen anspassas för medarbetare som tillhör en riskgrupp. 
  • Är det en risk med för många medarbetare på samma plats samtidigt vid början eller slutet av arbetsdagen? 
  • Vad kavi göra för att inte kaffemaskinen och lunchrum blir samlingsplatser med för lite avstånd mellan medarbetarna? 
  • Hur säkerställs säkerheten för medarbetare vid lunch? 
  • Hur ska vi ställa oss till fysiska besök av kunder och entreprenörer? 
  • Behövs det städas oftare? 

Platser som vi behöver tänka extra mycket kring 

Om arbetsplatsen är ett kontor där medarbetarna kan stänga om sig och man har få besök från utomstående så behöver man inte krångla till det. Kan mdarbetarna dessutom arbeta hemifrån är det ännu bättre. Men för många arbetsplatser ser det annorlunda ut 

Här är några platser som man kan behöva tänka lite extra kring. 

Ingång och reception 

Här möts ofta ett stort antal människor varje dag. Både medarbetare och besökare. Dessutom finns det ofta många kontaktytor med olika inloggningssystem. 

  • Se till att det finns möjlighet att tvätta sig i närheten av entrén. Handsprit är ett bra alternativ. 
  • En plexiglasskiva vid reception är ett bra sätt att skydda både receptionist och besökare. 
  • Gör markeringar på golvet för att visa hur långt ifrån varandra besökarna ska stå om det bildas en kö. 
  • Var tydlig med skyltar och andra hjälpmedel att besökare med symtom inte ska gå in i lokalerna. 
  • Om det är möjligt, markera var besökare kan gå in i byggnaden respektive ut för att minska risken för trängsel. 

Behöver ni hjälp med en riskbedömning? 

Kontoret 

På kontoret befinner sig ofta många människor i samma lokaler under lång tid. En riskfaktor för smittspridning, men det finns flera åtgärder arbetsgivare kan göra för att motverka smittspridning. 

  • Möblera med avstånd. Se till att alla kan sitta med avstånd ifrån varandra. Om det går, sätt upp avskärmningar och markera arbetsstationer som ska stå tomma. 
  • Rotera inte mellan arbetsplatser. Varje medarbetare har sin egen plats varje dag. 
  • Använd samma dator, tangentbord och datormus varje dag. Se till att handsprit finns tillgängligt. 
  • Se till att alla toaletterna har gott om handtvål, pappershanddukar och handsprit. 

Mötesrum 

Mötesrum är ofta mindre utrymmen där man träffar människor man inte träffar dagligen, utanför det närmsta teamet. Därför är det extra viktigt att se över hur och var man håller sina möten.  

  • Håll digitala möten istället för fysiska. Måste ni ändå ha ett fysiskt möte överväg att hålla det utomhus. 
  • Ta bort stolar ur mötesrummen så blir det lättare att hålla avstånd. 
  • Desinficera bordsytor och handtag innan och efter alla möten. 
  • Vädra mötesrummet mellan mötena. 

Lunchrum 

I lunchrum och andra platser där man förtär mat och dryck är det extra viktigt med bra hygien. Här är några enkla tips för att motverka smittspridning på arbetsplatsens lunchrum. 

  • Se till att alla kan hålla avstånd i lunchrummet genom att plocka bort stolar och bord eller att markera var man inte får sitta.  
  • Går det att dela upp lunchen vid olika tider för att minska trängsel? 
  • Sprid ut mikrovågsugnarna i lokalen eller markera på golvet lämpligt köavstånd. 
  • Se till att det finns tillgång till handsprit och tvål även i lunchrummet. 

Glöm inte att kommunicera 

Glöm inte bort att kommunicera till medarbetare och besökare varför ni har gjort de åtgärder ni har gjort. Betona det egna ansvaret och var extra tydlig med att den som känner sig sjuk ska stanna hemma.