Acceptera det du inte kan förändra

17 sep 2019
Du har ett jobb. Ett viktigt jobb. Du är ambitiös. Det MÅSTE bli bra! Gott så långt, men du arbetar också i ett sammanhang du knappast kontrollerar. Du påverkas av samhällsutvecklingen, Donald Trump och hur dina medarbetare väljer att bete sig i olika situationer – vilket i sin tur beror på hur de har det i privatlivet och mycket annat. Ibland blir det inte särskilt bra. Lev med det!

Bara små delar av ditt budskap når fram

En nyckel för ett hälsosamt arbetsliv, och i synnerhet ledarskap, i arbetslivet är att hålla upp blicken. Med det menar jag att komma ihåg vartåt du långsiktigt är på väg och inte fastna på enskilda små förtretligheter eller misslyckanden i vardagen. Det gör faktiskt väldigt liten skillnad om din presentation är illa förberedd och blir hafsig, mottagarna fångar ändå bara upp ganska små delar av ditt budskap. Det vet du, för du har läst mycket om kommunikation, men du tänkte att det kanske inte behöver gälla just dig utan att du genom att förbereda dig minutiöst och repetera framför spegeln på morgonen före presentationen liksom skulle överbrygga det där om ”sändare och mottagare” och liknande trams.

Fånga dina mottagare med din personlighet

Man kan faktiskt argumentera för att det vore bättre att slarva genom förberedelserna litegrann och istället titta lite på några kul Youtube-klipp som får dig att skratta, eller kanske jogga en sväng på morgonen. Mottagarna märker och fångar upp din sinnesstämning mycket bättre än det där du ville säga. Och deras känsla för ämnet i fråga har avgörande betydelse för om de kommer att försöka sig på exempelvis ett förändrat arbetssätt eller inte. Din förmåga att skapa en god stämning, skratt och känsla av tillförsikt kommer inte från dina perfekta presentationer utan från dina egna känslor. Så vårda dem istället.

Håll upp blicken, för då retar du inte upp dig eller oroar dig för den här lilla pytte-presentationen eller precis exakt utfallet av det där projektet som i sig känns så väldigt viktigt. Du vet ju vart du långsiktigt är på väg och just dagens små insatser är blott mikroskopiska knuffar på den stora stenen, för all del i rätt riktning.

Hur länge orkar vi vara lyckade?

Tydligen stimulerar dagens samhälle, kanske specifikt hur vi valt att organisera skolan och exempelvis betygssystemet som är oförlåtande mot även enstaka sämre insatser – budskapet till ambitiösa tonåringar är att de ALDRIG får misslyckas ens litegrann och att VARJE uppgift räknas. Men, orkar vi leva så över tid? Siffror kring ohälsa i arbetslivet pekar mot att vi inte orkar det – psykisk ohälsa ökar och stressnivåerna är på många håll mycket höga med negativ påverkan på även våra prestationer intressant nog. En grupp unga, ambitiösa människor på arbetsmarknaden behöver påminna sig om att:

Håll upp blicken.

Du påverkar ganska lite.

Det är mänskligt att fela.

Vårda din sinnesro.

 

Kanske borde vi även damma av nedanstående klokskaper lite oftare:

 

Ge mig

Sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra

Mod att förändra det jag kan och

Förstånd att inse skillnaden

 

//Rikard Arenius, affärsområdeschef Avonova Management