Guldpilennominerade – Olsbergs

15 jun 2018
Olsbergs har satsat mycket på en bra arbetsmiljö. Det är en tillverkningsindustri med fina, fräscha och ljusa lokaler och har ett chefsnära klimat.

Olsbergs Hydraulics AB är en framgångsrik tillverkare av elektro-hydrauliska styrsystem till bland annat mobila lastbilskranar som kännetecknas av överlägsna regler- och samkörningsegenskaper och mer än 20 000 system finns installerade runt om i världen. 

Olsbergs har satsat mycket på en bra arbetsmiljö. Det är en tillverkningsindustri med fina, fräscha och ljusa lokaler, höj och sänkbara arbetsstationer och lyfttraverser. På Olsbergs finns ett chefsnära klimat. Frukost och lunch serveras på företaget. De är noga med lagstadgade undersökningar och tillämpar nyanställningsundersökningar.

Olsbergs VD, Christina Henriksson och ansvariga produktionsplaneraren Cecilia Johansson

De fräscha och ljusa lokalerna är en del av Olsbergs arbetsmiljöarbete och en del av ett större perspektiv där en positiv miljö leder till ett mer hållbart arbetsmiljöarbete.
– Vi har arbetat med en ljus och trevlig arbetsmiljö där ordning och reda är ledordet. Effektivitet i samband med en modern industri är viktigt för oss och det har medfört att vi tittar ständigt på arbetssätt, rationaliseringar och då kommer med automatik säkerhet och arbetsmiljö in. Vår slogan är "Olsbergs means total control”, det innefattar också vårt arbetsmiljöarbete, berättar Olsbergs VD, Christina Henriksson.

En annan insats som visar på den trivsamma arbetsmiljön är att företaget varje dag bjuder medarbetarna på mat. Något som i slutändan gör mer än att bara mätta hungriga magar. 
– Vi har ända sedan 1980 haft kock och personalmatsal hos oss. Medarbetarna får betala enligt skattereglerna, men matsalen är subventionerad så kostnaden per dag för våra medarbetare blir inte så mycket. Matsalen och vår träffpunkt är fantastiskt bra. Vi blir verkligen bortskämda. Pernilla, vår kock, serverar oss med frukost, lunch och 3-fika. Hon bakar bröd och kakor. Vi har väldigt låg korttidsfrånvaro vilket jag tror matsalen och gemenskapen är en del av del. Man äter hemlagad mat och vi har ingen stress runt rasterna utan man sätter sig ner och umgås. Våra kunder och andra besökande äter också alltid i matsalen så det är för oss en pärla.

 

En viktig faktor i att arbeta hållbart är att arbetet är förankrat i hela organisationen. Därför har det varit viktigt för Olsbergs att alla inom företaget är med på tåget.
– Jag vill påstå att alla är medvetna om vårt arbetssätt och jobbar emot samma mål, medarbetare och ledning. Vi har låg personalomsättning så många har varit här i många år. Vi har en produkt som kräver en ren miljö där ingen smuts får komma in i ventilerna. Detta gör att vi inom alla avdelningar har renhetskrav vilket i slutändan även bidrar till en trevlig arbetsmiljö. Vid nyanställning så trycker vi väldigt hårt på ”Olsbergs sätt” att arbeta och kraven vi har för att bidra till detta arbete. Detta är ett löpande arbete som hela tiden diskuteras på företaget, berättar Christina Henriksson.
– Slutligen vill jag framhäva våra medarbetare som är extremt engagerade och alla bidrar till en bra och trevlig arbetsmiljö, avslutar hon.

Vill du ha vårt nyhetsbrev och få nyheter, blogginlägg erbjudanden från oss? Anmäl dig här.