Rökfria arbetsplatser kan fimpa stora kostnader

13 jun 2017
Rökfria arbetsplatser kan fimpa stora kostnader och i det här blogginlägget berättar vi mer om hur mycket rökning kostar och hur ni som företag gör för att fimpa för gott.

En rökfri arbetsplats är inte bara friskare, den kan också spara pengar. Vi frågade vår beteendevetare och rökavvänjare Natasha Anderberg vad ett företag kan tjäna på att fimpa. 

– Rökare kostar pengar för företag. I snitt kostar en rökare 45 000 kr per år i form av rökpauser och ökad sjukfrånvaro, säger Natasha. 

Det är alltså inte bara individen som tjänar på att fimpa. Det företag som jobbar aktivt för en rökfri arbetsmiljö kan både spara pengar och frigöra resurser.

Det känns kanske främmande för ett företag i din bransch att bli rökfritt. Men det var inte många år sen som rökning var betydligt mer socialt accepterat för att nu vara helt otänkbart i på vissa tidigare platser. Att tända en cigarett i en tågkupé skulle kännas väldigt märkligt idag men var var för en självklarhet. Sakta men säkert sjunker toleransen mot rökning och platser som tillåter rökning blir färre och lagkraven blir fler. Kanske kommer det i framtiden krav på att din arbetsplats måste bli rökfri. Är ni rustade för att anta en sådan utmaning? 

De bästa resultaten för en bättre arbetsmiljö ligger i det systematiska arbetet. Långsiktighet är ett nyckelord i de här frågorna.

Låt rökfria branscher inspirera

I många branscher har man kommit väldigt långt i arbetet mot rökning. Det kan vara värt att ta en extra titt på verksamheter som av lagkrav eller egen vilja med framgång fått bort rökningen från sina arbetsplatser.

– Inom barnomsorg och skola är det väldigt restriktivt med tobak och där är man väldigt duktig på att erbjuda tobaksavvänjning, berättar Natasha Anderberg.

Om det går att göra arbetsplatser rökfria när lagen kräver det går det också att göra genom ren vilja och ambition. Du måste bestämma dig om det är viktigt för dig eller inte.

Vill du veta mer om vad du kan göra för att göra din arbetsplats rökfri kan du kontakta din lokala hälsocenter så berättar de mer.