Alkoholmarkörer och PEth: Så arbetar vi på Avonova
Den senaste tidens debatt kring PEth-tester och Transportstyrelsens regler har väckt många frågor. Det är en viktig diskussion som berör både individens integritet och samhällets ansvar för säkerhet, inte minst i trafiken. Samtidigt är det ett komplext område, där det inte finns enkla svar.
På Avonova möter vi dessa frågor dagligen i vårt arbete med hälsa i arbetslivet. Vårt uppdrag är att agera professionellt, medmänskligt och i enlighet med gällande regelverk. Och självklart att vara ett tryggt stöd för både arbetsgivare och individer i situationer som ofta är känsliga. Här förklarar vi hur vi arbetar med alkoholmarkörer och vad som gäller vid eventuella anmälningar.
Varför analyserar vi alkoholmarkörer?
Vi använder alkoholmarkörerna PEth och CDT för att upptäcka ett potentiellt riskbruk av alkohol. Syftet är att tidigt fånga upp konsumtionsmönster som kan påverka hälsan negativt fysiskt, psykiskt och socialt.
Vanliga besvär där alkohol kan vara en bidragande orsak:
Högt blodtryck
Ångest eller nedstämdhet
Sömnsvårigheter eller koncentrationsproblem
Att upptäcka ett riskbruk i tid kan ge möjlighet till rätt stöd, behandling och förbättrad livskvalitet både för individen och arbetsplatsen.
När används alkoholmarkörer?
Analys av PEth eller CDT kan ingå i:
Hälsokontroller
Hälsobedömningar vid nyanställning
Utredningar på arbetsgivarens uppdrag
Uppföljning i samband med rehabilitering av alkoholproblem
Provtagning sker aldrig utan individens vetskap. Det är arbetsgivarens ansvar att informera sin personal om vad som ingår i en beställd hälsoundersökning.
Vad gäller vid anmälan till Transportstyrelsen?
Enstaka förhöjda värden på PEth eller CDT leder inte till anmälan. Om en anmälan till Transportstyrelsen blir aktuell, föregås det alltid av:
En noggrann medicinsk utredning
Bedömning av funktionspåverkan
Tydlig information till individen om vår anmälningsplikt
Anmälningsplikten är reglerad i Transportstyrelsens föreskrifter och gäller främst om det finns misstanke om att trafiksäkerheten kan vara hotad.
Läs mer på Transportstyrelsens webbplats: Frågor och svar om PEth-tester - Transportstyrelsen
Hur kan Avonova stötta?
Att upptäcka ett riskbruk i tid kan göra stor skillnad, men det är inte alltid enkelt att veta hur man som arbetsgivare ska agera. Därför finns vi här.
Hos Avonova erbjuder vi ett brett stöd till arbetsgivare vid både misstanke om riskbruk och vid behov av behandling vid långtgående beroende, såsom alkohol-, drog- eller spelproblematik. Vårt specialistteam inom Avonova Beroende består av erfarna beroendeterapeuter och läkare som tillsammans med er planerar insatser utifrån verksamhetens behov och gällande regelverk.
Vi hjälper till med allt från förebyggande arbete och framtagande av alkohol- och drogpolicy till stöd vid rehabiliteringsprocesser och svårare samtal med berörd medarbetare. Målet är alltid att skapa trygga och hållbara lösningar både för individen och för verksamheten.
Misstänker du ett riskbruk eller ser tecken på beroende på arbetsplatsen? Tveka inte att kontakta oss på avonovaberoende@avonova.se eller via formuläret nedan.