Till huvudinnehållet
Nytänkande seminarieserie skapade ökad kunskap och en förbättrad arbetsmiljö

Nytänkande seminarieserie skapade ökad kunskap och en förbättrad arbetsmiljö

En medarbetarundersökning på Stockholms universitet avslöjade upplevelser av ohälsosam arbetsbelastning, samtidigt som en stark vilja till förändring framkom. Det blev startskottet för en seminarieserie med målet att stärka kunskapen hos chefer och medarbetare – och bidra till en hållbar arbetsmiljö

Stockholms universitet

Ett breddat perspektiv på ohälsosam arbetsbelastning

Ohälsosam arbetsbelastning handlar om mer än schemaläggning och arbetsfördelning. Många faktorer påverkar medarbetarnas välmående, från organisatoriska förutsättningar till det sociala arbetsklimatet. Som arbetsgivare har Stockholms universitet ett ansvar för en god Organisatorisk och Social Arbetsmiljö (OSA), där chefer ska ha kunskapen och verktygen för att förebygga ohälsa. Samtidigt ska medarbetare ha möjlighet att bidra till en positiv arbetsmiljö och känna sig trygga med att lyfta eventuella problem.

Med dessa ambitioner i fokus satte universitetet två tydliga arbetsmiljömål för 2023/2024:

  1. Öka chefernas kunskap om att förebygga ohälsosam arbetsbelastning.

  2. Stärka medarbetarnas kunskap om hur de själva kan bidra till att förebygga ohälsa.

Seminarieserien var utformad för att bredda synen på arbetsbelastning, från ett smalt fokus på arbetsfördelning till att inkludera aspekter som återhämtning, stresshantering och inkluderande arbetsklimat.

Ett innovativt upplägg med parallella spår

Seminarierna genomfördes som digitala frukostmöten i två parallella spår: ett för chefer och ett för medarbetare. Cheferna fick verktyg och insikter ur ett arbetsgivarperspektiv, medan medarbetarna erbjöds konkreta råd för att stärka sitt eget välbefinnande.

Varje månad introducerades ett nytt tema, som exempelvis:

  • Återhämtning i arbetet

  • Stress och tidiga signaler

  • Inkluderande arbetsklimat

  • Hjärnvänliga arbetsplatser med fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

  • Klimakteriet

Seminarierna skapade inte bara engagemang utan också dialog. I flera arbetsgrupper ledde diskussionerna vidare till gemensamma workshops, där konkreta handlingsplaner för förbättringar togs fram.

Mod att ta upp känsliga ämnen

Ett av seminarierna berörde klimakteriet – ett ämne som av vissa ansågs modigt och av andra kontroversiellt. Kristina Löfstedt, rådgivare vid universitetets personalavdelning, berättar: – I min roll möter jag ofta kvinnor mellan 40 och 60 som drabbas av utbrändhet. Men ibland finns mer naturliga förklaringar. Det här seminariet gjorde det möjligt att sprida kunskap och öka förståelsen för de utmaningar klimakteriet kan innebära – både för individen och arbetsplatsen.

Positiva effekter och efterfrågan på mer

Seminarieserien fick genomgående goda omdömen. En utvärdering visade att 90 % av medarbetarna skulle rekommendera seminarierna till en kollega. Flera uttryckte också önskemål om fördjupning inom vissa teman.

– En av våra chefer sammanfattade det väl: ”Ju mer vi lär oss, desto bättre förstår vi varandras olikheter.” Och det var precis det som var syftet – att öka kunskapen och förståelsen för varandra för att tillsammans förebygga ohälsosam arbetsbelastning, säger Kristina Löfstedt.

Seminarierna bidrog även till ett ökat intresse för universitetets ordinarie chefsutbildningar, där antalet anmälningar låg på en hög nivå under hela våren.

En lyckad satsning med stöd av Avonova

För att genomföra seminarierna tog universitetet hjälp av Avonova och externa föreläsare. Chefsseminarierna leddes av personalavdelningen själva. Om samarbetet med Avonova säger Kristina att: – Ni fångade upp våra signaler och tankar på ett utmärkt sätt. Seminarierna kopplade direkt till våra behov och förmedlade värdefull kunskap till våra medarbetare..

Stockholms universitets seminarieserie är ett framgångsrikt exempel på hur mod, samarbete och genomförandekraft kan skapa en mer hållbar och hälsosam arbetsmiljö.


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer