Generation Z i arbetslivet – vad behöver de och vad kan vi lära av dem?
Psykisk ohälsa bland unga vuxna ökar och det märks även i arbetslivet. Vad ligger bakom utvecklingen och vad kan arbetsgivare göra för att möta den nya generationens behov?
En generation i brytningstid
Unga vuxna är idag överrepresenterade i statistiken för sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa. De senaste åren har allt fler i 20–30-årsåldern fått diagnoser som stress, utmattning och ångest. Vad händer när en ny generation möter ett arbetsliv som till stora delar är skapat för andra villkor?
Anniken Grønstad, universitetslektor och forskare vid Oslo Nye Høgskole, beskriver att vi befinner oss i en brytningstid. Arbetslivet förändras snabbt, men unga arbetstagare förväntar sig något mer än bara arbete: de söker mening, utveckling, hållbarhet och transparens.
Ett arbetsliv med höga krav
Många unga möter ett arbetsliv där prestationskultur och högt tempo är normen. 60-timmarsveckor och förväntningar på långvariga karriärer i högt tempo är inte ovanligt, något som kan vara svårt att förena med behovet av balans och återhämtning.
I Arbetshälsorapporten 2024 uppger hela 53 % av medarbetarna att de har upplevt psykiska besvär kopplade till sitt arbete det senaste året, och 52 % har haft sömnsvårigheter. Särskilt unga i åldersgruppen 18–29 år sticker ut i statistiken.
Vad kännetecknar Generation Z?
Generation Z, födda från slutet av 1990-talet till omkring 2010, är redan på väg att bli en fjärdedel av arbetskraften. Det är en mångfacetterad grupp, men några tendenser är tydliga:
De värdesätter meningsfullhet och personlig utveckling framför hög lön.
De byter jobb om de inte känner engagemang.
De förväntar sig tydlig och frekvent feedback.
De är uppvuxna med digital teknik och trivs med hybridarbete.
De förväntar sig att arbetsgivare tar ställning i klimat- och mångfaldsfrågor.
Kommunikation – en generationskrock?
En vanlig utmaning är kommunikationen. Generation Z är vana vid ständig uppkoppling, snabba svar och tydlighet. Samtidigt har de ofta begränsad erfarenhet av arbetslivets sociala koder.
Tydlighet i kommunikation, feedback och struktur är därför avgörande. Det räcker inte med att kommunicera, ledare behöver också kommunicera om hur kommunikationen ska gå till.
Här kan utbildning vara ett viktigt verktyg. Avonovas utbildning ”Unga på arbetsplatsen – där entusiasm möter erfarenhet” ger chefer, HR och handledare konkreta verktyg för att förstå och möta yngre medarbetare. Utbildningen fokuserar på hur man bygger broar mellan generationer, skapar inkluderande arbetsmiljöer och tar vara på den energi och vilja till utveckling som Generation Z ofta kommer med.
Arbetslivet för Generation Z – en möjlighet, inte ett hot
När vi låter antaganden styra riskerar vi att cementera myter om att unga är "svåra att leda" eller "inte tål något". I själva verket är detta en generation som är anpassningsbar, medveten och driven. Men som behöver en tydlig spelplan för att lyckas. Det håller också många arbetsgivare med om: 51 % av svenska chefer anser att vi måste tänka om kring Generation Z:s behov i arbetslivet.
Texten bygger på insikter från Avonova Norges podcast "Gjør det snakkbart" med Kristin Dille och Anniken Grønstad.