GIH och Avonova: Nya insikter om fysisk aktivitet vid utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom är en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivningar i Sverige, men det saknas fortfarande tydliga riktlinjer för vilken roll fysisk aktivitet kan spela i återhämtningen.
Ett pågående forskningssamarbete mellan Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och Avonova syftar till att förändra detta genom att undersöka hur träning påverkar individer med utmattningssyndrom – både på kort och lång sikt.
Nya insikter: Träning kan minska trötthet och stress
Forskningsgruppen, där Avonova är en aktiv samarbetspartner, har nu presenterat resultat från den första delen av studien. Studien, ledd av Jenny Kling, psykolog på Avonova och doktorand vid GIH, samt forskningsledare Victoria Blom, involverade 30 personer med utmattningssyndrom och en lika stor kontrollgrupp av friska individer. Syftet var att undersöka de direkta effekterna av en kortare träningsomgång på stress, trötthet och energinivåer.
Viktiga resultat
✔ Minskad trötthet och stress: Personer med utmattningssyndrom upplevde en tydlig minskning av trötthet och stress direkt efter träningen – en effekt som inte observerades i kontrollgruppen.
✔ Ökad energi: Efter träningen rapporterade deltagarna med utmattningssyndrom en märkbar energihöjning, särskilt efter träning på måttlig intensitet.
✔ Ingen negativ eftereffekt: En viktig upptäckt var att deltagarna inte upplevde någon ökad trötthet eller energisänkning sex eller 24 timmar efter träningen – en oro som ofta finns hos personer med utmattningssyndrom.
– Att vi ser dessa positiva effekter är väldigt lovande. Det visar att fysisk aktivitet, rätt anpassad, kan vara en viktig del av återhämtningen vid utmattning, säger Jenny Kling, psykolog på Avonova och doktorand vid GIH.
Nästa steg: Utveckling av individanpassade träningsprogram
Just nu håller forskarna på att planera en intervjustudie med personer med utmattningssyndrom, för att undersöka deras upplevelser och erfarenheter och fysisk aktivitet vid utmattning. Baserat på resultaten från dessa studier kommer de att utforma en intervention som inkluderar individanpassad fysisk aktivitet. Interventionen kommer att anpassas för att möta de specifika behoven hos personer med utmattningssyndrom och kommer sedan att utvärderas inom företagshälsovården.
Med dessa initiala resultat planerar forskningsgruppen nu nästa fas av studien där syftet är att utveckla evidensbaserade rekommendationer.
📌 Långsiktiga effekter: Forskningen kommer att analysera hur regelbunden träning påverkar över tid.
📌 Individanpassade rekommendationer: Gällande vad som fungerar för olika individer med utmattningssyndrom.
📌 Stöd för arbetsgivare och vårdgivare: Resultaten kan komma att användas för att utveckla riktlinjer som hjälper arbetsgivare att stötta medarbetare vid återgång till arbete.
Ett viktigt samarbete för framtidens företagshälsa
Forskningen inom E PABS (Excellence in Physical Activity and Brain Health Science), där Avonova är en del av styrgruppen, är ett viktigt steg mot en mer hållbar arbetsmiljö. Genom att kombinera vetenskap och praktisk erfarenhet kan vi bättre förstå hur träning kan användas som en del av behandlingen och förebyggandet av stressrelaterad ohälsa.
Se videoFaR - en del av lösningen
Forskningsresultaten stärker bilden av att fysisk aktivitet, rätt anpassad, kan vara en viktig del av återhämtningen vid utmattningssyndrom. Ett sätt att underlätta detta är genom Fysisk aktivitet på recept (FaR), där individen får en skräddarsydd rekommendation utifrån sina behov och förutsättningar.
Genom att använda den evidensbaserade kunskapsbanken FYSS kan vårdgivare inom företagshälsovården stötta individer i att hitta en hållbar träningsform – något som både kan bidra till återhämtning och förebygga framtida ohälsa.
Läs mer om FaR och hur det kan användas inom företagshälsovården här: https://www.farledare.se/