Till huvudinnehållet
Med Avonova Assist sparar Dalums Mekaniska tid och pengar

Med Avonova Assist sparar Dalums Mekaniska tid och pengar

Med Avonova Assist sparar Dalums Mekaniska både tid och pengar då anställda får kortare sjukfrånvaro och rätt hjälp med rehabilitering och vård.

Rebecca Josefsson har hand om löner och HR-frågor på Dalums Mekaniska i Blidsberg och har fullt upp i ett växande familjeföretag. Dalums Mekaniska grundades redan 1946 av Gunnar och Karl-Erik Josefsson och är ett företag med lång tradition och hög kompetens. Numera drivs företaget av Peter Josefsson och har sammanlagt ett tjugotal anställda. Idag tillverkas det vagnar till jordbruk, lantbruk och skogsbruk samt gjutbord och svetsade konstruktioner till olika företag runt om i landet. 

Vi möter Rebecca i det idylliska samhället Blidsberg där tillverkningen pågår för fullt. I en välorganiserad produktionshall visar Rebecca runt oss och berättar om företaget.

– Före vi tog in Avonova Assist fick vi leta efter lagar på ett ställe, kemikaliehantering på ett annat ställe och personalens kontaktuppgifter på ett tredje ställe. Det tog tid och var krångligt, det blev onödigt mycket administration. Nu är allt samlat i ett och samma system och det är den största fördelen, det är lätt att hitta relevant information för alla delar av företaget.

– Fördelen med Avonova Assist är att vi får en helhet. Vi får hjälp med både hälsovård, maskiner och kemikalier. Till och med hjälp med att mäta vibrationer på maskiner. Detta har vi inte kunnat göra tidigare. Det ger oss en helhet på både arbete och hälsovård och Avonova Assist har hjälpt oss mycket, säger företagets VD Peter Josefsson. 

Avonova Assist kommer att underlätta ännu mer för de anställda i framtiden

Människor är företagens viktigaste resurs. Med Avonova Assist får man som arbetsgivare full koll på bland annat lagar och regler, företagshälsovård och en bra indikator på hur dina medarbetare mår och deras kompetens.

Allt blir enklare när relevant information är samlad på samma ställe, man får snabbt en övergripande koll på läget. Dessutom får alla medarbetare möjligheten att gå in och titta på vilken arbetspolicy vi har, vilka arbetsuppgifter den anställda har. Där kan man även spara tid genom att medarbetarna själva kan ansöka om semester, anmäla sin frånvaro och själva kunna läsa våra instruktionsböcker, användningsböcker och ta del av vår företagspolicy.

Lagar och viktig information finns automatiskt i Avonova Assist

Avonova är Sveriges största leverantör av företagshälsovård och finns på cirka 120 orter över hela landet. Det ger muskler och kompetens att utveckla funktioner och hela tiden anpassa Avonova Assist efter nya krav och riktlinjer. 

– Programmet är lätt att förstå och lätt att komma igång med. Det är lätt att hitta nya funktioner och enkelt och intuitivt att arbeta i. I Avonova Assist så finns dessutom alla lagar vi känner att vi behöver följa och ta del av. De finns där automatiskt i Avonova Assist, vilket är väldigt bra. Vi behöver aldrig leta efter någonting utan behöver vi söka upp något så finns det där lätt tillgängligt. Även skyddsronder finns digitalt i systemet. Färdiga mallar gör arbetet smidigt och enkelt och det spar tid för oss som jobbar med dessa ibland komplexa frågor. I Avonova Assist finns även mallar för riskinventeringar, riskbedömmningar och liknande frågor vilket gör det snabbt och smidigt att arbeta med.

Avonova Assist är mer så mycket mer än bara ett datasystem

Hos Avonova Assist finns det även en bred kompetens hos de kontaktpersonerna som hjälper företagen med både tekniska och administrativa frågor. Det är ett stort stöd att kunna ringa sin kontaktperson på Avonova och få svar på frågor som handlar om lagar, skyldigheter eller något som till exempel har med en medarbetares rehabilitering att göra. Vårt mål på Avonova är att hela tiden finnas tillgängliga och hjälpa till med alla typer av problem som berör HR och företagshälsovård. Vi jobbar även proaktivt med förslag på förbättringar ute hos företagen. 

– I introduktionen av Avonova Assist har vi haft en kontaktperson som vi haft Teamsmöte med en gång i månaden i ett halvår. Det fungerade väldigt bra, fick en ordentlig introduktion och bra kontakt, intygar Rebecca Josefsson.

Med Avonova Assist får vi en lägre sjukfrånvaro

– I Avonova Assist kan man få ut information om varje anställd på ett bra och sammanfattat vis. Det är lätt att klicka sig vidare och få den information man behöver om varje medarbetare. Målsättningen är att på sikt få ner sjukfrånvaron. 

– Avonova Assist hjälper oss att få rätt typ av undersökning för varje enskild medarbetare på hälsokontrollen. De som svetsar får en kontroll och de som målar får en annan. Det känns bra att vi får rätt handläggning med Avonova Assist. Vi får en lägre sjukfrånvaro, det är bättre att folk mår bra så tjänar vi alla på det naturligtvis, säger företagets VD Peter Josefsson.

Det känns tryggt att veta att man har hela skadebilden och rehabiliteringen samlat på ett ställe för varje medarbetare

Det finns tydliga och strukturerade rutiner för eftervård och rehabilitering för att underlätta handläggning och administration så att inget faller mellan stolarna. Det är en trygghet att veta att man har hela skadebilden och rehabiliteringen samlat på ett ställe för varje enskild medarbetare. Det gör att det blir enkelt, smidigt och tydligt att följa händelseförloppet från skada, genom rehabilitering till frisk och arbetsför.

– Nu finns även sjukvårdsförsäkring med i systemet. Det innebär att om någon av oss får en ryggskada, knäskada eller något annat problem eller åkomma, så kan vi snabbt ta kontakt med en vårdinstans för att hjälpa medarbetaren få vård och snabbt komma på en undersökning, oftast inom någon dag. De följer sedan upp hur det går med skadan och hur man mår efteråt, säger Rebecca Josefsson.

Med Avonova Assist sparar Dalums Mekaniska tid och pengar

Rebecca Josefsson jobbar dagligen med Avonova Assist för att implementera det i verksamheten och dra nytta av alla de funktioner och automatiseringar som finns tillgängliga. Desto mer integrerat systemet blir i verksamheten desto lättare blir handläggning och administration kring företagshälsovård, HR, medarbetare, kompetens, lagar, policies och skyddsordningar.

- På sikt tror jag att Avonova Assist kommer att spara tid och pengar för oss då våra anställda kommer att få kortare sjukfrånvaro, rätt hjälp med rehabilitering och vård.


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer